Inga studenter i styrelsen för Max IV

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Trots löften från rektor Per Eriksson blir det inga studentrepresentanter i Max IV:s nya styrelse.
 Det står klart sedan de tilltänkta representanterna fått lämna styrelsens första möte.

En av dem var Christian Stråhlman, studentrepresentant i universitetsstyrelsen.

– Jag förstår inte alls varför man gör så här, säger han.

Nu kan universitetet komma att anmälas till Högskoleverket.

– Det är klart att detta kommer öppna upp nya möjligheter för de studerande.

Det sade utbildningsminster Jan Björklund till Lundagård vid ceremonin som markerade starten för bygget av Max IV i Brunnshög på måndagen.

Tillsammans med ESS utgör Max IV en enorm forskningssatsning som i grunden kommer förändra förutsättningarna för universitetet.

En stor del av de avgörande besluten fattas i styrelserna för ESS och Max IV.

Nu står det klart att  universitetets studente inte kommer vara representerade i någon av styrelserna.

– Jag tycker att detta är synnerligen nonchalant. Vi hade representation i styrelsen för ESS tidigare, men sedan ESS bolagiserades har vi inte någon studentrepresentant där heller. Det är oroväckande, säger Christian Stråhlman.

Han läser vid masterprogrammet för synkotronljusforskning och sitter som studentrepresentant i universitetsstyrelsen. Stråhlman var tänkt att ingå i Max IV-styrelsen tillsammans med Anders Hansson, tidigare vice ordförande för Doktorandkåren.

– Något formellt beslut har aldrig tagits, men vi har fått ett muntligt löfte från rektor Per Eriksson om att studentrepresentanter skulle ingå i styrelsen, säger Christian Stråhlman.

Slutet möte

I förra veckan höll den nybildade styrelsen för Max IV sitt första möte. Då var studentrepresentanterna inbjudna, men efter några timmar fick representanterna lämna mötet.

– Styrelsen ville ha en sluten session där de bland annat skulle diskutera studentrepresentationen, säger Christian Stråhlman.

Efter mötet stod det klart att det inte skulle bli några studentrepresentanter.

– Styrelsen kommer att fatta beslut i en mängd frågor som har relevans för studenter och doktorander, till exempel arbetsmiljö, finansiering av doktorandstjänster och budget. För mig är det en självklarhet att studenterna ska vara representerade. Vi som läser vid Maxlab måste ha inflytande. Jag kan inte se någon anledning att stänga studenterna ute, säger Christian Stråhlman.

”Inte i första hand till för utbildning”

Orsaken till att studenterna inte får någon representant i styrelsen är framför allt att Max IV inte enbart är en angelägenhet för Lunds universitet. Det menar styrelseordföranden Lars Börjesson.

– Det här är en nationell infrastruktur för forskning. Max IV är inte i första hand till för utbildning. Det innebär inte att jag inte vill att studenterna ska vara representerade, men det är inte ett beslut som vi kan ta i styrelsen. Det har aldrig varit uppe som ett formellt ärende.

Men varför fick inte de tilltänkta representanterna vara med när frågan skulle diskuteras?

– Vi skulle diskutera interna punkter, som till exempel hur styrelsen ska arbeta. Då var det naturligt att studenterna inte var med eftersom de inte sitter i styrelsen och alltså inte har något ansvar för det.

Även om inte studenterna får någon direkt representation kommer representanterna att adjungeras in på flera möten, menar Lars Börjesson.

– De kommer att bjudas in till de flesta mötena, förutom då vi av olika anledningar vill ha slutna sessioner.

Men varför kan då inte studentrepresntanterna ingå i styrelsen?

– Det är många som vill skicka representanter, exempelvis andra länder och universitet. Vi måste utreda detta ordentligt. Det är inte vi i styrelsen som tar dessa beslut utan de gör Lunds universitet, Vetenskapsrådet och Vinnova tillsammans, säger Lars Börjesson.

Kan bryta mot högskoleförordningen

I högskoleförordningen fastslås att studenterna har rätt att vara representerade i alla organ som har betydelse för utbildningen vid universitet. Christian Stråhlman menar att Max-styrelsen är ett sådant organ.

– Som jag ser det bryter detta mot förordningen. Jag har påtalat hur viktigt detta är för rektor, men får jag inget gehör får jag överväga att anmäla universitetet till Högskoleverket. Jag hoppas att jag slipper det, men detta är av otroligt stor betydelse. Om man inte tar studenterna på allvar nu kommer man inte göra det framöver heller, säger han.

Lundagård har utan framgång sökt rektor Per Eriksson för en kommentar.