Nöjda trots få betalningar

- in Internationellt, Nyheter
@Ida Ölmedal

Trots en intensiv satsning på 16 miljoner, blir avgiftsstudenterna färre än väntat. Det beror bland annat på stipendiebrist och en utdragen antagningstid, enligt Richard Stenelo, som ansvarat för marknadsföringen mot avgiftsstudenter.

16 miljoner kronor. Så mycket har Lunds universitet satsat på att locka till sig studenter från länder utanför Europa när studieavgifter införs till hösten. Men av de 400 studenterna universitetet hoppats på tros bara drygt hälften komma.

Enligt Richard Stenelo, ansvarig för arbetet med studieavgifter vid Lunds universitet, har satsningen ändå slagit väl ut.

– Vi är nöjda. Jag tycker att Lunds universitet har visat att man kan undgå att förlora de internationella studenterna genom att satsa på marknadsföring, säger han.

Lunds universitet ser ut att locka flest avgiftsstudenter i Sverige. Enligt Richard Stenelo kommer omkring 20 procent av alla internationella studenter i Sverige att gå vid Lunds universitet nästa år.

För få stipendier

Den största orsaken till att universitetet ändå inte nådde så långt som man hoppats på är enligt Richard Stenelo en brist på stipendier.

– Chalmers, som har god kontakt med näringslivet, har fått ihop 75 stipendier och det har gjort att de fått många fler studenter än de annars skulle ha haft, säger han.

Bristen på stipendier påpekas också i den färska statliga utredningen ”Cirkulär migration och utveckling, förslag och framåtblick”. I den föreslås regeringen nästan fördubbla anslagen till stipendier.

Avskräckande regler

Richard Stenelo tror också att många studenter kan ha tvingats tacka nej till sin plats på grund av den utdragna antagningsperioden.

– Har du antagits till ett annat universitet, vågar du kanske inte vänta på svaret, säger han.

Även migrationsverkets krav på betald avgift för visum har orsakat problem.

– Vissa studenter är inte färdiga med sin finansiering så tidigt. I andra länder kan man ibland betala så sent som samma dag som man börjar, säger Richard Stenelo.

Göteborgs universitet tveksamma

Lunds universitet är ett av de universitet som har satsat mest pengar på att locka avgiftsstudenter.

Det är inte alla som menar att Lunds universitets strategi har lyckats. Till studenttidningen Spionen.se säger Göteborgs universitets förvaltningschef PO Rehnquist att Lunds universitets satsningar inte verkar ”ge så mycket”.

Minskning en ekonomisk förlust

Göteborgs universitet har i stället inriktat sig på europeiska studenter, som inte behöver betala.

Men Richard Stenelo tror inte på det alternativet.

– När studieavgifterna införs sänks taket för hur många studenter universiteten kan få statliga pengar för. Lunds universitets tak sänks med 41 miljoner, säger han och fortsätter:

– Det motsvarar ungefär 60 lärare. Så om man inte får in de pengarna via avgifter, kommer vi att bli tvungna att avskeda lärare. Med 200 avgiftsstudenter behöver vi inte dra ner på något.

Men att behålla avgiftsstudenterna är framför allt en kvalitetsfråga för Lunds universitet.

– Ska Lunds universitet rankas som ett toppuniversitet, måste vi ha lika många internationella studenter som vi har idag, gärna fler, säger Richard Stenelo.

Hur många studenter som har betalat sin avgift till deadline kan du läsa imorgon på Lundagard.se.