Könsbundet klirr

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Nästan sexton procent av stipendierna vid Lunds universitet är könsbundna, och de flesta av dessa är förbehållna män. Trots att det är ett lagbrott att instifta könsdiskriminerande stipendier i dag.

Vid donationsförvaltningen samlas alla stipendier från nationerna och universitetet i ett centralt organ. I våras kunde 9,3 procent av stipendierna uteslutande tilldelas män, och i höstas var siffran 11 procent. Motsvarande siffror för kvinnor var 8,7 och 4,8 procent. Men förvaltningens administratör Matilda Wadenbäck har aldrig tagit emot klagomål om det.

Däremot är hon säker på att det funnits diskussioner tidigare, exempelvis under sjuttiotalet.

– Det är ju väldigt gamla dokument. Förr i tiden har det ju funnits motstånd till att kvinnor skulle få lov att studera. Stipendier endast riktade till män var antagligen ett sätt att visa sin åsikt i frågan, säger hon.

Donatorns vilja viktigast

Donationsförvaltningen har löpande gjort vissa tolkningsändringar i dokumenten. De stipendier som inte uttalat uteslutit ett visst kön har ändrats och öppnats för alla. Ett annat exempel är Studentkårens genistipendium vilket numera delas ut till någon med bra betyg. Det krävs inte längre att mottagaren klassas som geni. Men donatorns vilja måste följas, menar Matilda Wadenbäck och fortsätter:

– Vi som arbetar med det här har inget egenintresse. Varje stipendium har en ändamålsbeskrivning och vår uppgift är att se till att pengarna går till det ändamål som den som skänkt pengarna önskar. Då kan det till exempel stå att bara män kan tilldelas det och då måste vi följa anvisningarna.

Kan man ändra vem som kan få stipendiet på något sätt?

– Jo, det kan gå att göra en ändring i testamentsvillkoren. Men då krävs det väldigt speciella skäl. Exempelvis kan man inte enkelt genomföra det om utbildningen inte finns kvar. Då måste man gå genom länsstyrelsen eftersom det blir en juridisk fråga. De är oftast väldigt stränga.

Gammalt arv

Många stipendier instiftades långt innan det nuvarande studiemedelsystemet fanns, för att ge studenter utan egen förmögenhet eller rika föräldrar en inkomst. Idag räcker det däremot att ta studielån för att räknas som ”behövande”, medan de som jobbar extra eller enbart tar bidragsdelen får stå tillbaka.

Vissa kriterier har Donationsförvaltningen alltså lyckasts mildra och omtolka i takt med att samhället och dess institutioner förändrats. Men kraven på att stipendiaten har ett visst kön står fast.

Känns det inte förlegat med stipendier förbehållna efter kön 2011?

– Jo, det är klart att man kan tycka att det känns förlegat ibland, men vi kan inte heller gå in och ändra. Men jag tycker att det är lika konstigt att man ska kunna söka stipendier utifrån släkt eller varifrån man kommer, säger Matilda Wadenbäck.

Text: Mette Mjöberg Tegnander & Cinna Gärdenfors

 

Enkät: Skulle du avstå ifrån ett stipendium för att andra inte kan få det?

Viktor Aller Helgesson, japanska

– Nej, det skulle jag inte, för det är så otroligt att man skulle lyckas få ett stipendium över huvud taget. Så det skulle jag inte tacka nej till.

 

Melissa Smaijli, läser barn- och fritidsprogram på gymnasiet

– Tveksamt. Nej, jag hade sökt, för jag hade hellre tänkt på min egen utbildning först.

 

 

Michelle DeBeer, master biologi

– Nej, det är löjligt. Chanser kommer kanske bara en gång. Med ett stipendium som Erasmus kan man också  ge något till sin omgivning när man kommer tillbaka hem, till de som inte fick chansen att åka.

Aidan Jones, master i idrotts-medicin

– Jag skulle inte hålla mig borta bara för att andra inte kunde få det. Man måste sätta sig själv och sina drömmar först. Jag kom själv hit från Sydafrika på Erasmusstipendium.

 

Enkät: Cinna Gärdenfors