Utbytesstudenter betalar ockerhyror

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Identiska rum men högre hyra och sämre villkor. Så ser verkligheten ut för hundratals utbytesstudenter i Lund. Utbytesstudenterna får vissa fall betala upp till 50 procent mer i hyra än de svenska studenterna.


De bor i två exakt likadana rum, men utbytesstudenten betalar minst 30 procent mer i hyra än vad hennes svenska korridorskamrater gör. Det visar stickprover som Lundagård gjort på bostadsområdena Sparta, Parentesen, Ulrikedal och Vildanden.

På en korridor på Ulrikedal bor en svensk och en utländsk student vägg i vägg. Den svenska studenten har löpande kontrakt med AF Bostäder och betalar hela årets hyra på nio månader vilket gör juni, juli och augusti hyresfria.

12 000 kronor i skillnad

Utbytesstudenten har genom universitetet ett tidsbestämt niomånaderskontrakt enbart över terminerna. De betalar då samma hyra som de svenska studenterna men får för det endast bo där nio månader om året. Vilket motsvarar 25 procent i hyrespåslag.

Utöver att utbytesstudenterna inte får några hyresfria sommarmånader, utan istället tvingas att leta ny lägenhet, ligger deras hyra flera hundralappar över gängse. Lägg därtill en administrativ avgift på 600 kronor. Då rör det sig om en skillnad på upp till tolv tusen kronor årligen – för exakt likadana rum.

Utbytesstudenterna hyr rum av International housing office, IHO, som i sin tur har hyrt rummen av AF Bostäder. Där förhandlas hyrorna fram i samråd med Hyresgästföreningen. En hyresnivå som Rolf Svensson, vd för AF Bostäder, säger att man hyr ut rummen till IHO för.

Påslaget sker alltså på IHO som är en fristående del av Lunds universitet. Där blir man förvånad när Lundagård presenterar siffrorna.

– Vi har administrationskostnaden i botten, men annars utgår vi från AF Bostäders grundmånadshyra även om vi har olika hyresperioder, säger Ingela Fallenius, Housing coordinator på IHO.

Skulle gå i konkurs

Att räkna om hyran på nio månaders boende och därmed sänka den är inte aktuellt.

– Det finns ingen möjlighet för det just nu. Vi betalar AFB för ett helt år, inte för nio månader. Då får ju inte AF Bostäder sina pengar. Vi går redan flera miljoner back och förvaltningen tar stryk. Förlusten skulle köra verksamheten i konkurs.

Men studenterna har ju i princip redan betalat er för de tre sommarmånaderna?

– Vi har ingen möjlighet att låta dem bo kvar under sommaren. Vi har ju sommargrupper, hur skulle det se ut om de inte skulle betala? Sedan finns det de som betalar tolv månaders hyra, ska vi subventionera för dessa också?

Tycker ni inte att det är orättvist att era hyresgäster betalar åtminstone lika mycket hyra, kanske mer, men enbart får bo där nio av årets tolv månader?

– Ja, livet är orättvist. Vad ska jag säga, vi betalar för ett helt år inte för nio månader.

Hur man än räknar så betalar utbytesstudenten mer oavsett de tre hyresfria sommarmånaderna?

– Det är möjligt att det handlar om extrakostnader för att vi tillhandahåller till exempel köksbestyr eller möbler. Men det är olika på olika boenden, säger Ingela Fallenius.

Står inget i kontraktet

Att det i sådana fall inte framgår av kontraktet vad studenten betalar extra för är inte särskilt konstigt anser hon.

– Har någon en fråga kan man ju höra av sig. Dessutom står det ju på webben vad man betalar för, säger Ingela Fallenius.

Mats Lindahl på Hyresgästföreningen rekommenderar den enskilda studenten att ta sitt ärende till Hyresnämnden för att ha möjlighet att få sin hyra justerad eller återbetald.

– Är man rädd för konsekvenserna av ett sådant agerande har boende även rätt att kräva återbetalning tre månader efter det att man flyttat ut, säger Mats Lindahl.

Text: Axel Jönsson
Foto: Emma Svensson