Problematisk hemsida snart lanserad

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Vad kostar det att bygga en ny hemsida? 15 miljoner och tre år om man heter Lunds universitet. Efter att ha försenats flera gånger ska den ålderstigna lu.se slutligen bytas ut.

Sedan 2009 har universitetet arbetat med att fräscha upp sina hemsidor. Den externa webben skulle lanserats i juli men kommer nu ut senare än beräknat. De komplexa systemen och finansieringsfrågan gör att hemsidan kommer i drift tidigast den 23 oktober.

Lanseringen av universitetets nya externa hemsida har skjutits upp flera gånger. I tre års tid har universitetet arbetat med att förbättra sin aktivitet på webben, vilket skulle resulterat i en ny extern hemsida. Planen var att hemsidan skulle sjösättas i samband med att antagningsbeskeden skickades ut i mitten av juli, men lanseringen har sedan dess skjutits på framtiden. Senaste beskedet var 15 oktober, men nytt datum för premiären är den 23 oktober.

– Universitetet har haft ett behov av en ny extern webb länge, därför blir det inte särskilt stora konsekvenser eller effekter av den här förseningen. Det är viktigt att vi får ett bra webbverktyg när det väl lanseras, säger Susanne Kristensson, universitetets förvaltningschef och ordförande i styrgruppen för webbprojektet.

Budget på 15 miljoner

Universitetets nuvarande hemsida utvecklades 2003 och är inte anpassad till de informationsbehov universitetet har idag. Dessutom är designen otidsenlig och besökare upplever sidan som svårnavigerad. Därför påbörjades projektet Förnyad webbnärvaro år 2009 för att se hur universitetet kan förbättra sin kommunikation över internet. Budgeten för projektet har varit 15 miljoner kronor över tre år, men trots förseningarna lär kostnaderna inte öka.

– Slutredovisningen har inte varit än, men det ser ut att i stort sett hålla budget, säger Susanne Kristensson men poängterar att det under projektets gång diskuterats vad som ska ingå i projektets utförande.

En av anledningarna till förseningen är svårigheterna med att integrera de komplexa hemsidesystemen med varandra.

– Ett problem med den nya hemsidan har varit att den nuvarande hemsidan innehåller massor av system, eftersom varje fakultet byggt sitt eget. Dessa har sedan hackats ihop till en plattform och nu ska alla system hamna under ett och samma tak. Det tar mycket tid och energi, säger Jens Wretborn, representant för Lunds universitets studentkårer i styrgruppen för externa webben.

Den interna webbsidan

Den externa hemsidan är ett av delprojekten, ett annat är den interna hemsidan. Där pågick förstudier om hur den interna webben skulle utvecklas efter behoven fram till januari 2012. Sedan dess har projektet legat på is därför att alla krafter behövde fokuseras på att få klar den externa webbsidan i tid.

– Det har varit viktigt att prioritera den externa framför den interna webben eftersom den varit i störst akut behov av utveckling, säger Susanne Kristensson.

– Det stora projektet med webbutvecklingen håller på att avslutas, så delprojektet med den interna webben kommer att brytas loss ur det. Dagens interna webb fungerar, men den är inte optimal. Det är högt prioriterat att få fram konkreta och långsiktiga lösningar för den interna webben snarast, säger Susanne Kristensson.