Minusbudget till Lundagård

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Diskussionen hölls bakom stängda dörrar, och beslutet dröjde två månader in på verksamhetsåret. Men nu är Lunds universitets studentkårers budget klar.

Det skulle egentligen ha varit klart i maj. Men när samarbetsorganet Lunds universitets studentkårer skulle fatta beslut om sin budget för verksamhetsåret 2012/13 kunde de inte enas.

Frågan som delade kårerna var tidningen Lundagård, som ägs av Lus och faller under deras budget. Flera av kårrepresentanterna var tveksamma till tidningsstyrelsens budgetförslag och ville inte fatta något beslut förrän de fått se vad årets resultat landade på.

När kårerna i måndags samlades för att diskutera frågan igen, stängdes dörrarna. Alla utom tingsledamöter och Lus ordförande fick lämna rummet, inklusive Lundagårds redaktörer och styrelseordförande.

Men beslutet är offentligt: 2012/13 ska Lundagård gå back med 15 000 kronor, att jämföra med ett preliminärt resultat på -29 896 kronor år 2011/12. Beslutet är en kompromiss med ett udda inslag: Lus beslutade samtidigt att arbeta för att tidningen ska ha ett överskott på lika mycket året därpå, verksamhetsåret 2013/14.

– Många av kårerna vill att Lundagård ska ha ett nollresultat. Resultatet blev en kompromiss där man ser det som en mer långsiktig investering att låta tidningen gå minus ett år till, säger Tora Törnqvist, ordförande för Lus.

– I praktiken hoppas man att på så sätt nå ett tvåårsresultat på noll.

Hur ser du på att det hann gå två månader på verksamhetsåret innan det fanns en budget?

– Det har gått bra ändå. Det var viktigt att få föra diskussionen färdigt så att vi fick ett beslut som alla kårer var nöjda med. Budgetprocessen drog igång för sent i våras, och därför fanns det fortfarande oklarheter i slutändan. Men det är jättedåligt att det varit så, och därför fattade vi också beslut om att dra igång tidigare det här året.

Hanna Gunnarsson är styrelseordförande för Lundagård. Hon är glad att budgeten nu är på plats.

– Det är väldigt viktigt för tidningens möjlighet göra ett bra arbete och för att använda kårernas pengar på bästa sätt. Det är bra att budgeten är genomdiskuterad, men det är viktigt att den antas innan verksamhetsåret börjar så att man vet vad man har att jobba med, tycker hon.

Lus har ännu inte färdigställt beslutet om sin budget. Lundagård kommer att länka till dokumenten så snart de är tillgängliga.