Läkarkåren i möte med regionpolitiker

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Ska läkarstudenterna gå ut i strejk? Medicinska föreningen diskuterade under måndagen studenternas kravlista med politiska representanter från regionen. 

 

Den 22 maj ska Medicinska föreningens fullmäktige besluta om det blir någon strejk för läkarstudenterna. Hur beslutet blir beror på hur regionen har bemött studenternas kravlista, som bland annat begär större möjligheter för studenterna att delta i beslutsprocesserna inom sjukvården (läs mer här).

Men redan innan gårdagens möte hade regionens agerande upprört utbildningsrepresentanterna.

– De hade utan att koppla in oss i processen lämnat som förslag att lägga ut bland annat gynekologi och hudvårdsavdelningen på privata aktörer. Det känns frustrerande när de själva har pratat så mycket om värdet av dialog med oss. Detta förslag kan hota utbildningen för läkarstudenterna, sa Julia Frändberg, Medicinska föreningen MF:s ordförande innan mötet.

På vilket sätt hotar det utbildningen?

– Det kan på sikt leda till att rutinsjukdomar försvinner från sjukhusen där vi utbildas. Och då får vi antingen skriva om utbildningsplanerna och ta bort dessa moment därifrån, vilket vi så klart inte vill. Eller så får vi skicka ut studenter på privata vårdinrättningar, vilket leder till sämre insyn för utbildningsbevakningen bland annat.

Efter mötet med regionens politiska representanter känner sig Julia Frändberg dock nöjd efter förutsättningarna.

– Det gick så bra som det kunde gå. Vi kan inte påverka de ideologiska frågorna där de vill genomföra vårdvalspolitiken. Men de har utlovat att vi ska vara med i processen av att genomföra politiken under hösten, säger Julia Frändberg.

– Då känns det bättre att inte strida mer, utan istället lägga fokus på att göra förutsättningarna så bra som möjligt för studenterna när de ska ut på arbetsplatserna.

Så nu lovar de att ni ska få vara med i processen?

– Det förväntar jag mig verkligen.

Den arbetsgrupp inom kåren som ska lägga fram ett förslag till Medicinska föreningen ska nu diskutera om de ska förorda en strejk.

– Men det pekar mot att det inte blir något sådant förslag, även om jag inte tror att arbetsgruppen är helt enig. Man får nog säga att regionens arbete med att bemöta våra krav har gått framåt. Men det är upp till fullmäktige att ta beslutet om strejk, säger Julia Frändberg.

En av de politiska representanterna under gårdagens möte var miljöpartisten Anders Åkesson,  förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Han tycker att det är viktigt att ha en fortsatt dialog med studentrepresentanterna.

– Det är klart att vi borde ta tag i frågan om den kliniska handledningen mer. Vi får ju statliga medel för att detta ska fungera väl, vilket vi har förstått att det inte alltid gjort. Nu hoppas jag att vi fortsatt kan involvera studenterna i  processen framöver, även om det just nu sker i informella former.

Vad tycker du? Ska läkarstudenterna gå ut i strejk i protest mot vårdkvaliteten i Skåne? Kommentera nedan.