Lugnet efter stormen

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

I måndags blev det nyhetspuls på redaktionen! Med anledning av stormen Simone valde universitetet att skicka hem alla studenter och anställa tidigare, vilket gjorde det till en utmärkt lokal- och studentvinkel för Lundagård.

Att jaga information, följa utvecklingen via andra medier och känna hur fönsterrutorna på Sveriges kanske rundaste redaktion skakade triggade igång en härlig nyhetspuls. Vi efterlyste läsarbilder och berättelser om hur studenterna påverkades av stormen. Samma kväll fick vi in ett antal bilder på stormens framfart över Lund som kunde publiceras direkt.

Än en gång visade det sig hur slagkraftig webben är på att hantera händelseutveckling i nuet. Genom internmejl uppmanade jag som webbredaktör alla medarbetare på tidningen att fotografera nedfallna träd, välta cyklar och sneda skyltar på vägen till plugget morgonen efter. Det resulterade i ett bra bildspel, som visade hur förödelsen i Lund och Helsingborg var, och på platser som studenterna ofta besöker eller passerar.

Sociala medier var också ett viktigt verktyg för den här rapporteringen. På Facebook efterlyste vi läsarbilder, och tack vare att läsaren Joakim Karlbom skickade in en bild på ett raserat hustak i centrala Lund under sen eftermiddag, fick vi en toppnotering på Facebook. Över 2000 unika Facebookanvändare såg bilden och vårt inlägg om stormen, och kunde sedan klicka sig vidare till hemsidan för mer information. Även på Twitter fick vi stor spridning på just det inlägget, vilket känns stort och kul.

Nu har vi återgått till att fortsätta producera mer ’vanliga’ studentnyheter, men förhoppningsvis kommer en liknande nyhetspuls åter till oss på redaktionen i tornet.

Med vinden i håret och handen stadigt på rodret

/ Carl-Johan, webbredaktör