Kunglig glans

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Kungligheter har varit på besök och ikväll är det ett mycket viktigt LUS-ting som ska äga rum.

I lördags damp nummer 1/2014 ner i din brevlåda. Och det är ett gediget nummer. Bland annat ett stort reportage om en student som började extraknäcka som strippa när studiemedlet började sina. Vi har även intervjuat studenter som mobbats både på institutionen och i korridoren – och där universitetet inte tagit sitt ansvar. Under veckan som kommer blir flera av dessa artiklar utlagda på nätet, men fram tills dess får ni hålla till godo med papperstidningen.

I fredags var kung Carl XVI Gustaf på besök i Lund. Han skulle vara med på en föreläsning med gästprofessor Harriet Bulkeley på statsvetenskapliga institutionen. Kul med kungligt besök, mindre kul att det rådde fotoförbud under hela föreläsningen. Vår fotograf blev placerad i en otillgänglig hörna utan särskilt goda möjligheter att fånga varken Harriet eller kungen på bild. Därför är det svårt att göra något på kungabesöket eller gästföreläsningen när vårt arbetssätt sätts ur spel. Kanske kommer det en intervju med Harriet Bulkeley vid ett senare tillfälle.

Ikväll är det dags för Lunds universitets studentkårer att ha ting. På dagordningen finns Lundagård med som en punkt, eftersom det är kårerna som äger tidningen. Jag och Kenneth har suttit i en fokusgrupp som utrett hur Lundagård skulle se ut ifall kårerna bestämde sig för att säga upp en redaktör. Vi kom i korta drag fram till att stressen och arbetsbördan skulle öka enormt på de två kvarvarande redaktörerna. Samtidigt kommer produkten, själva nyhetsproduktionen, webben och papperstidningen, minska avsevärt i kvalité.

Att göra tidning är inte gratis, och vi har vidtagit åtgärder för att skära ned kostnader till ett minimum och undersökta nya sätt att få intäkter. Förhoppningsvis förstår de förtroendevalda som sitter i tinget att en nedskärning av antalet redaktörer skulle få mycket negativa konsekvenser för studenternas tidning. Frågan är om de vill vara de ansvariga för att ha fattat beslut om att minska granskningen och informationsspridningen av universitetet och Lunds studentliv. Senare ikväll vet vi svaret.

 / Carl-Johan, webbredaktör