Hälsningsgillet drog fram över Lund

- in Studentliv
@Viktor Drangnell-Ek

Med buller och brak slog Hälsningsgillets portar upp för tusentals besökare.

Tom Samuelsson är koordinator för Studnetlund och är en av arrangörerna för Hälsningsgillet. Foto: Jens Hansen
Tom Samuelsson är koordinator för Studnetlund och är en av arrangörerna för Hälsningsgillet.
Foto: Jens Hansen

Etthundraarton utställare varav 70 studentföreningar och 48 företag kämpade om studenternas uppmärksamhet. Goodiebags, pennor och godis delades ut samtidigt som Lundagård tog tempen på tillställningen.  Vi frågade hälsningsgillets projektledare  Tom Samuelsson:  hur får man ut så mycket som möjligt av ett gille?
– Receptet är helt enkelt att gå in och våga prata med alla.  Utställarna finns här just för tala med dig om sin verksamhet och det finns verkligen inget av vara rädd för. Men många här är nya i staden och självklart förstår jag att det kan kännas läskigt att gå fram och säga hej.
Hur många kommer hit idag?
– Vi har räknat med 3500 i alla fall, vi har aldrig haft fler utställare på ett vårgille än i år. Det är det största någonsin, så vi hoppas att folk får plats.
Hur länge har Hälsningsgillet funnits?
– Ingen vet faktiskt helt säkert. Det är mer än 50 år i alla fall, men eftersom det inte finns några gamla dokument kvar så är det svårt att säga.  Dock är det en tradition som är oerhört viktig och kommer fortsätta att leva tillsammans universitetet.

hälsningsgillet.jhenshansen10Utanför AF-borgen hade Fanny Ramel nyss hållit tal. Radio AF sände live i foajen och när klockan slog tolv så vällde folket in. Plötsligt liknade hela AF-borgen en torghandel fem minuter före stängningstid.  Men vad fanns där inne och vems brownies smakade egentligen bäst?

Det hela börjar med ett val. Att det är valår kan inte ha undgått någon. Men att det är maten som verkar bli valets viktigaste fråga tycks förvånande.  Kanske hade även utställarna på Hälsningsgillet påverkats av det stora politiska hamburgerdrama som drabbat Sverige på sistone. Onyttigheter, onödigheter och olikheter. Varje utställare vill vara unik. Det gäller att sticka ut från mängden. Vissa liknade varandra mer, men Lundagård fann några som stack ut ur mängden, på sitt speciella vis.

För det första. Kinos och Mejeriets gratisbiljetter är ett helt oslagbart inslag i gratisprylarnas mecka.  Som en av besökarna berättade för Lundagård: ”för oss mer rutinerade gillebesökarna är Kino ett självklart stopp på vägen genom vårterminsprovianterna. Men vi laddar också upp med mat, pennor och block. Vi har inga begränsningar längre, vi bara slänger ner allt i påsen.”

Hallands nation med sitt lyckohjul. Foto: Jens Hansen
Hallands nation med sitt lyckohjul.
Foto: Jens Hansen

Att Hallands hade ett kärlekshjul, där den som hade tur fick en kram, den med otur fick en goodie-bag var förstås innovativt. Ett så pass iögonfallande inslag att kön ringlande sig lång. Det var svårt att komma fram för en spin.

Det vegetariska och hälsosammare alternativet till chips och godis prövades i år av den enda ekologiska studentnationen i Lund: Wermlands. Modigt, tyckte Lundagård som fasade över vad som skulle hänt om LRF dykt upp.  Grymma vegansnickers kunde ätas vid Smålands bord och de mest välsmakande snittarna kunde förtäras hos Västgöta nation. Kalmars brownies var förresten löjligt goda och Hallands bullar stora som hus.

Alla vill ha sin profil, jo förvisso, men när kom alla dessa popcorn in i bilden? Det var popcorn i påsar, muggar, maskiner och strutar. Ja, det var popcorn överallt. Rimligtvis skulle valet av nation eller studentorganisation inte göras på dess värdegrunder, utan på vilken salthalt deras majs hade.  Popcornen hade kommit att bli Hälsningsgillets motsvarighet till storpolitikens hamburgerdrama. Och vinnaren i det stora majsslaget var svår att utse, men liksom allt börjar med ett val, så slutar allt med mättnad. Och Västgötas popcornmaskin var jäkligt snygg.

 

Lundagård passade även på att mingla bland besökarna och ställa frågan:

Varför är du på Hälsningsgillet?

Erik Arroy, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer. Foto: Jens Hansen
Erik Arroy, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer.
Foto: Jens Hansen

Erik Arroy, 26 år, ordförande Sveriges förenade studentkårer, från Stockholm.
– Jag är på spontanbesök. Egentligen borde jag vara på Centerns kommundagar i Malmö, men jag måste ju se att allt flyter på som det ska här på Hälsningsgillet.

 

 

 

 

Amanda Forser är 20 år och studerar danska. Foto: Jens Hansen
Amanda Forser är 20 år och studerar danska.
Foto: Jens Hansen

Amanda Forser, 20, studerar danska, från Allingsås.
– Jag har nyligen börjat plugga och det är kul att se vad som finns, Musiken utanför drog mig in i AF-borgen och stämningen är bra.

 

 

 

Casper Törnblom, förman för Studentafton. Foto: Jens Hansen
Casper Törnblom, förman för Studentafton.
Foto: Jens Hansen

Casper Törnblom, 21 år, förman för Studentafton, från Stockholm.
– Dels för att berätta om oss och vår verksamhet, men också för att studenterna ska få rösta på vilka gäster de vill se.  Självklart vill vi dela ut det bästa godiset och välkomna alla nya studenter på bästa möjliga sätt.

 

hälsningsgillet.jenshansen6
Misa Kwok och Lu Linfeng, båda 23 år, letade efter en nation att gå med i.

Misa Kwok (till vänster), 23 år, studerar elektronik, från Folkrepubliken Kina och Lu Linfeng, 23 år, studerar geografi, också från Folkrepubliken Kina.
– Vi har bott här i fyra månader. Nu vill vi se vad som erbjuds studenterna. Vi letar en nation att gå med i och det verkar som om att det blir Malmö nation.