Godis, kaffe och älghjärta på Hälsningsgillet

- in Nyheter, Studentliv

På hälsningsgillet hälsas studenter välkomna till Lunds universitet av en mängd organisationer. Alla är dock inte sålda på alla smakprov och gratisgrejer.
– Då tvingas man prata med folk, säger novischen Olle.

Trevligt med gratisgrejer – men också att
få reda på vad studentlivet har att erbjuda.
Foto: Alexandra Roslund

Utanför AF-borgen spelar en orkester. Innanför pågår Hälsningsgillet, studentlivets traditionsenliga mässa vid terminsstart. Borden som de olika organisationerna sitter vid står tätt intill varandra. Det är nästintill omöjligt att ta sig igenom gillet utan att bli överöst av foldrar. Gå med i en nation, engagera dig i en kår, skriv in dig på vårdcentralen, börja på vattenpolo – alla vill dig något och försöker med kaffe och godis locka till sig din uppmärksamhet.

Studenterna Alva, Malva, Evelina och Magdalena berättar att de är på Hälsningsgillet just för att få gratis planscher och godis, men: 

– Det är också kul att se alla delar av studentlivet och vad nationerna försöker att sälja in, säger Malva.

Olle och Benjamin, två novischer som kommit till Hälsningsgillet i sällskap av en fadder, är inte lika sålda på gratis godis. 

– Då hade man behövt prata med folk, säger Olle. 

Trots detta har de hittat flera organisationer som verkar intressanta att gå med i.

– Jag vill gå med i Idrotteriet, inom Lupef [Lunds universitets Politiska och Ekonomiska förening, reds. anm], säger Benjamin. 

– Radio AF tycker jag verkar jävligt intressant och vingänget [Lunds Akademiska Vinsällskap, reds, anm] där nere var trevliga också, fyller Olle i. 

En trappa ner sitter mycket riktigt ”vingänget”, men också Lunds Akademiska Jaktförening (Lajf) som lockar intresse med ett gravat älghjärta. En hel del studenter har velat smaka på hjärtat, bara halva är kvar trots att Hälsningsgillet bara är inne på sin andra timme.

Lajf bjöd på älghjärta.
Foto: Alexandra Roslund

– Det är en väldigt unik grej. Det är inte varje dag man får prova älghjärta! Så det är många som kommer fram för att prova, säger Truls som är medlem i Lajf. 

De förklarar att det är många som jagar, men som inte vet om att Lajf finns. De är på Hälsningsgillet för att påminna om att det faktiskt går att jaga även i Lund.

– Om man kommer från landet och kommer till staden, så är det betong och asfalt överallt. Var ska man kunna utföra sitt intresse? Då finns vi, säger Stina, medlem i Lajf.

Intill Lajf sitter medlemmar från Lugi Water Polo Club. De tycker att Hälsningsgillet fungerat bra för att nå ut till nya medlemmar, då det annars ofta är att engagerade tar med kompisar. Lugi Water Polo Club är inte en renodlad studentorganisation, men många som tränar med dem är studenter och en hel del är internationella studenter. 

– Det är ett bra sätt att komma in i det svenska samhället och träffa människor. Alla kan joina. Vi välkomnar alla, säger Viktoria som själv är en internationell student.