Studentlivets nya toppnamn: AF:s verksamhetschef Johan Jörlert

- in Nyheter, Studentliv

Till hösten byts flera av Studentlivets toppar ut. Ny verksamhetschef för Akademiska Föreningen (AF) blir ingen mindre än Johan Jörlert, den 25-årige landskroniten som drömmer om att lägga budget i sommar.

Det är på Sydskånska nationen Lundagård möter Johan Jörlert. Där jobbar han för närvarande som prokurator ekonomi (PQE), men till hösten tar han över posten som verksamhetschef på AF. Han kom till Lund VT18 och började plugga ekonomikandidatprogrammet. När han blev klar i januari 2021 började han plugga skatterätt och revisorsjuridik. 

– Jag fick för mig att jag skulle bli revisor. Sen jobbade jag lite på PWC i Malmö med skattefrågor, men sen kände jag mig inte riktigt klar. Det som var kul att jobba med och att plugga var skatterätt, så jag läste 2 kurser i det på hösten 2021 och sedan läste jag en termin på juristprogrammet våren 2022 och sedan gick jag på som PQE och har nu suttit snart ett år.

AF:s nya verksamhetschef

+

Namn: Johan Jörlert
Ålder: 25
Nation: Sydskånska nationen
Studerat: Ekonomi och juridik
Hemort: Landskrona

Det här gör verksamhetschefen: Akademiska Föreningens högst verkställande person och ekonomiskt ansvarig, som leder den dagliga verksamheten.

När han pluggade första gången var han varken aktiv i nation eller kår, men när han sedan skulle ge sig tillbaka in i studentlivet var corona ganska över och han blev förman under höstterminen 2021. 

– Jag kastade mig in huvudet först i studentlivet. Man har känt att när man är förman tycker man att nationen är det viktigaste i hela världen. Sen när jag blev kuratelare är det fortfarande det viktigaste i hela världen, men man jobbar så mycket mer med hela Studentlund. Så även om jag varken varit med i Lundaekonomerna eller Juridiska föreningen, som jag tillhör, har jag ändå sett rätt mycket. 

Johan ser fram emot att leda AF och presidiet för att kunna jobba med hela studentlivet. 

– Det ska bli spännande och se vad det blir för utmaningar. Det jag ser fram emot att jobba med mer specifikt är Studentlund-samarbetet. Jag vet inte hur mycket det faktiskt är så, men jag har upplevt att det varit lägre engagemang för Studentlund bland studenter allmänt, och att få det tillbaka till som det var innan pandemin, få fler att bli aktiva. 

– Jag har pluggat mycket ekonomi, så jag ser ju fram emot att det ska vara ekonomiskt hållbart, vilket låter ju så jävla torrt och osexigt, men jag vill att vi ska ha bra ekonomi. Det kommer av att folk blir medlemmar och engagerade, att man får social hållbarhet och miljömässig hållbarhet. 

Johan hoppas att kunna bidra med ekonomiskt och socialt stabilitet. 

– På nationen har man gjort så mycket mer än ekonomi, man har varit engagerad i verksamheten varje vecka. Jag ska hålla koll så att kassorna inte strular. Jag ser fram emot att kunna det och att hjälpa hela studentlivet. Jag ser också fram emot att få in fler utskott och anslutna föreningar till AF.

3 snabba med Johan

Drömjobb: Verksamhetschef på AF är väl ett tråkigt svar, men min polares farsa sa alltid att du ska försöka bli kung eller president. 

Återkommande dröm: Det är rätt intressant, jag har inget bildsinne egentligen. Jag tänker liksom inte i bilder. Det kallas tydligen afantasi fick jag lära mig, vilket gör att mina drömmar alltid är väldigt abstrakta och konstiga. Så jag har svårt att komma ihåg dem. Mat kanske jag drömmer om, vet inte. 

Drömsommar: Jag har jobbat varje sommar sedan jag var 18 typ, så drömsommar hade varit typ att kunna jobba på dagen och sen gå till stranden på kvällen. För denna sommar så är väl drömmen att lägga budget. 

Följ artikelserien med intervjuer med studentlivets nya toppar

+