Stort uppsving för naturvetarnas Atlas

- in Kår, Nyheter

17 företag, inspirationsföreläsningar och cv-granskning. Lunds naturvetarkår satsade stort på sin årliga arbetsmarknadsdag Atlas och ansträngningarna gav resultat.

Lunds naturvetarkårs arbetsmarknadsdag Atlas arrangeras varje år och ska visa studenterna vad som kan vänta efter studierna. 

En rad större företag var på plats under förra veckans mässa, bland andra FBB Geoenergi AB, WSP och VentureLab. Utöver möten med potentiella arbetsgivare, bjöds också de besökande studenterna på inspirationsföreläsningar, samtal med alumner och granskning av sin cv.

atlas1
Madeleine Burman, näringslivskoordinator för Lunds naturvetarkår. Foto: Christina Zhou

Lång förberedelse
Förberedelserna för mässan var omfattande och mässan marknadsfördes mer än någonsin tidigare. Och satsningarna bar frukt. Luna uppskattar att närmare 500 studenter dök upp, vilket är ett stort uppsving från tidigare år.

Bakom uppsvinget står bland andra Madeleine Burman, nytillsatt näringslivskoordinator för Lunds naturvetarkår. Hon har jobbat heltid med kårens jobb mot näringslivet.

– Vårt mål var 300 besökare och det passerade vi redan vid lunchtid, berättar Madeleine Burman, näringslivskoordinator för Lunds naturvetarkår.

Tidigare har studenter lockats till mässan av gratismat, men inför höstens mässa tänkte Lunds naturvetarkår om och satsade framför allt på att ge besökarna en naturlig väg till näringslivet.

– Jag har också försökt få studieråden inom naturvetarkåren att anknyta mer till näringslivet. Och vi börjar redan nu märka en skillnad i att de tar upp ämnet på ett nytt sätt i sitt arbete, säger hon.

Mer än bara forskning
Ett av målet med arbetsmarknadsmässan är att visa hur många karriärmöjligheter en naturvetenskaplig  examen erbjuder. Men enligt Madeleine Burman råder det oklarhet om det bland studenterna.

– En naturvetenskaplig utbildning är huvudsakligen forskningsbaserad, men det har visat sig att många studenter som tar examen från naturvetenskapliga fakulteten faktiskt arbetar som ingenjörer. Men företagen är inte helt med på vad en naturvetare gör och anställer därför i första hand de med en teknisk utbildning.

– Inte alla i näringslivet vet hur utbildningen ser ut för naturvetare och det kan kännas tryggare att anställa en ingenjör vars utbildning samt förmåga är mer bekant, säger hon och lägger till: 

– Studenter som läser naturvetenskapliga program är kapabla att göra så mycket, men de vet bara inte om det.