Lundalag är Sveriges bästa problemlösare

- in Nyheter

En marknadsmässig strategi för Apples framtid. Det levererade ett Lundalag i en stor tävling i ekonomisk problemlösning och korades till nationella mästare.

En av världens största tävlingar i problemlösning gick i förra veckan av stapeln i Lund – och det var hemmalaget som visade var skåpet skulle stå. Laget ”Case Closed” med fyra lundastudenter gick segrande ur casetävlingen.

– Konkurrensen var stenhård och vi var i chock när de ropade ut att vi vunnit. Men vi kände oss överraskade och glada. Riktigt roligt, säger Niklas Johannesson.

Förutom Niklas Johansson består laget av Erika Gräns, Leonard Bergström och Ida Nilros.

– Vi kände oss väldigt nöjda med att ha kommit till final och kanske låg vinsten i att vi lyckades slappna av lite och ha riktigt roligt under den sista lösningen och presentationen, säger Niklas Johannesson.

Tidspressat casearbete
Ekonomiföretaget KPMG arrangerar varje år tävlingen. Det tar plast på åtta svenska universitet och högskolor för lokala uttagningar, där det segrande fyrmannalaget går vidare till den nationella finalen.

Studentlagen får tre timmar på sig att lösa ett business-case som alla är hämtade från verkliga situationer. Efter tre timmar får lagen 20 minuter på sig att presentera sin lösning och sedan är det 10 minuters utfrågning från en panel av domare.

– Det är en utmaning att ställa sig inför potentiella arbetsgivare och lärare och sedan verkligen leverera alltihop. Jag är mycket imponerad av hur de klarar av det, säger Eric Brandt, ansvarig för studentkommunikation på KPMG.

Kräver god struktur
Sista tävlingsdagens case handlade om Apples framtid, uppgiften är att ta fram en strategi för företagets utveckling av smartklockor, bilar eller tv. Lundalaget lyckades utarbeta ett system för att under de strama tidsramarna hinna lösa uppgifterna. De lyfter fram vikten av att ha en struktur i arbetsrummet men likväl i presentationen av problemets lösning.

– Vi har diskuterat fram ett ramverk som vi visserligen är flexibla i men ändå försöker att följa så att vi vet ungefär hur vi ska gå till väga för att hinna med. Vi vet våra roller och vi vet vad vi ska producera, säger Leonard Bergström.

Ida Nilros håller med.

– Med övningen vi får i alla de här casen blir vi bättre och bättre på att hålla en röd tråd i arbetet, vilket är förutsättning under tidspressen.

Internationell final i Dubai
Efter segern i den svenska finalen kan nu vinnarna från Lund se fram emot att nästa år få resa till Dubai för tävlingens internationella final. Trots senaste veckans urladdning och glädje är Case Closed fortsatt laddade inför nya utmaningar.

– Nu blir det tillbaka till skrivbordet för mer träning innan vi åker till Dubai i april. Vi kommer få stöd av universitetet hela vägen vilket känns riktigt skönt, säger Niklas Johannesson från vinnarlaget.