Brasiliansk backlash engagerar i AF-borgen

- in Studentliv

Ett intimt samtal snarare än en föreläsning – av godo och av ondo. Den fjärde maj hölls en föreläsning om Brazilian Backlash i AF-borgen. 

Sydamerikas ekonomiska jätte – Brasilien. En vanlig ordföljd för bara ett par år sedan. Men landet, som då var på god väg att bli världens femte största ekonomi, har sedan dess drabbats av en rad motgångar. Idag råder den värsta ekonomiska depression sedan 1930-talet i Brasilien. Så när UPF, Lunds Utrikespolitiska Förening, anordnar en föreläsning om dess ekonomiska och politiska backlash, är förväntningarna på förklaringar skyhöga.

Källan till kvällens insikter, författaren och korrespondenten Henrik Brandão Jönsson, beskriver under föreläsningen ett ”bipolärt land”. Utbredd korruption kontrasterar mot en referensram av en politisk, nästan löjligt stark fotbollskultur.

– I Brasilien är det svårt att vara politiker om du inte gillar fotboll, säger Henrik Brandão Jönsson, och fortsätter: Brasilien har haft många möjligheter, och förlorat de flesta av dem, men de har inte förlorat fotbollen.

De ekonomiska drömmarna har sedan 2012 fått modifieras. Landets backlash beskrivs som treeggad. Den har såväl ekonomiska som sociala aspekter vilket i sin tur får effekter för den politiska arenan. Efter en rad brutna vallöften och ekonomiskt slarv har popularitetssiffrorna för president Michel Temer nått nya lågvattennivåer – skandalösa fyra procent. Det finns inga populära politiker, och inför det stundande valet nästa år beskrivs kandidaterna som ett val mellan gangsters och affärsmän, pest eller kolera.

Under kvällens gång möts Henrik Brandão Jönsson av ett allt mer livligt deltagande från publiken. Det fria ordet skapar dynamik, och dialogen flyter mellan anekdoter och geopolitiska diskussioner. Jag lämnar lokalen med känslan av att ha deltagit i ett intimt och ärligt samtal, men de djupare insikterna uteblev.