Spottloskor och avgångskrav när utrikesministern kom till Lund

- in Nyheter

Protester, slagord och avgångskrav skanderades när utrikesminister Tobias Billström (M) höll en föreläsning i AF-borgen. Detta till följd av ministerns hållning i konflikten i Israel och Palestina.

När utrikesminister Tobias Billström (M) under torsdagen gästade Utrikespolitiska Föreningen (UPF) i AF-borgen väcktes starka reaktioner både i och utanför lokalen. Under hela föreläsningen hördes rop från folkmassan utanför, som samlats för att protestera mot ministerns hållning i konflikten i Israel och Palestina. Billström har i veckan fått stark kritik efter att ha beskrivit en vapenvila mellan Hamas och Israel som orättvis, trots att Sverige sedan röstade för en vapenvila i FN:s generalförsamling.

Efter föreläsningen och frågestunden utbröt även protester inne i lokalen, när en del av publiken ställde sig upp och ropade ”Billström, avgå!”. När publiken gick ut från kafé Athen stod en uppretad folkmassa och ropade mot byggnaden.

Själva föreläsningen kunde dock genomföras som planerat, även om utrikesministern själv uppmärksammade demonstrationen utanför som ett exempel på hur komplex och kontroversiell konflikten i Israel och Palestina är.

Lundagård har sökt utrikesminister Tobias Billström.

Har du bilder från kvällen? Hör av dig till oss på lundagard@lundagard.se