Heaven is A Place Where Nothing Ever Happens under samtal

- in Kultur & Nöje

Många boende och studerande i Lund har säkert passerat konstverket Heaven Is a Place Where Nothing Ever Happens som står placerad på Krafttorget intill Domkyrkan. Texten är ett citat av popgruppen Talking Heads låt Heaven (1979) och är en ljusinstallation med gula lampor som står riktad mot domkyrkans bakre del.

Lördagen den 27 januari anordnade Lunds domkyrkoförsamling ett samtal kring det omdebatterade konstverket som sattes upp i december förra året och ska sitta uppe i ytterligare två månader. Ett sjuttiotal människor dök upp och samtalet inleddes med en film om konstverkets uppkomst. Konstnären Nathan Coley, född i Glasgow 1967, skapade verket 2008 och det har tidigare satts upp i Magdeburg,Tyskland och Folkestone, England.

När jag tänkte ett varv extra på det blev ”ingenting” något rogivande

Foto: Vendela Källmark

Som beställare av konstverket står Domkyrkoförsamlingen i Lund. Lena Sjöstrand, präst i Lunds domkyrkoförsamling, poängterar under lördagens samtal  att citatet inte är en direkt återspegling av kyrkans eller bibelns ord men att debatten det väcker är värdefull.

– Uttalandet, att himmelen är en plats där inget sker, är inte bibelord. Men konstverkets dialogiska form står i enlighet med svenska kyrkans arbete, säger hon.

Elisabeth Gerle, präst och professor i etik, som ledde samtalet kring konstverket inledde med några personliga reflektioner.

– När jag tänkte ett varv extra på det blev ”ingenting” något rogivande, säger hon.

En mängd olika människor från olika professioner och åldrar delade med sig av sina tankar och reflektioner. Sammanfattningsvis handlade samtalet till stor del om konstverkets provokativa placering, vad vi har för (olika) föreställningar kring vad himmelriket är samt vad vi lägger i ordet ”ingenting”.