Studenten bakom memesen

- in Porträttet

Studenten Gustav Christenssons prokrastinering har lett till en av Lunds största Facebook-sidor. På sikt vill han bli läkare och att hans sida ska bli lika självklar del av studentlivet som spex eller punsch. 

– Jag vill belysa de mest positiva sidorna av Lunds studentliv. Jag är bara en kanal och en plattform och inte en tradition i sig. På sidan kan studenter dela sina gladaste minnen från Lund. Om någon vill bli ett superfan och dela ett inlägg med alla sina vänner då blir jag väldigt glad, säger Gustav Christensson.

Sidan Lund’s Memeversity, som många säkert har sett i sitt Facebookflöde, kom till när Gustav ville muntra upp sina nyblivna klasskamrater på läkarprogrammet och skjuta upp sitt eget plugg.

– De första 200 memesen var väldigt nördiga läkargrejer. Sedan gjorde jag ett skämt om Dalby som fick 30 likes. Jag förstod då, ”åh det här har potential”. När jag släppte läkartemat och började skämta om studentlivet fick jag 4000 likes på två veckor.

Innan Gustav kom till Lund hade han bott större delen av sitt liv i Italien. Nu har han flyttat tillbaka för att bli läkare. Mellan Lund och Italien finns flera likheter, menar Gustav.

– Två saker får mig att känna mig hemma i Lund. Det finns en puls och ett studentliv som får det att kännas som att staden lever, dag som natt. Och alla starka traditioner som spex och baler får det också att kännas som Italien.

En stor del av sidans framgång tror Gustav beror på att han har varit väldigt aktiv i studentlivet sedan han började för ett år sedan. Han har varit aktiv i Medicinska föreningen, gått på spex och blivit novischförman i Kalmar nation. På frågan om vilket som är det bästa spexet blir Gustav mycket diplomatisk.

– Var Glad är roliga för att de är få på scen och har en snabb humor. Lundaspexarna är kul för att de är så bra på att samspela med publiken, de är pampiga men det känns fortfarande att alla på scenen har kul.

Just samspelet med publiken har också kommit att prägla mycket av hans arbete med Lund’s memeversity. Hans främsta mål är att det ska vara en inkluderande och välkomnande sida som alla Lunds studenter ska kunna gilla och följa.

– Jag har publicerat 1613 memes. Av dessa har jag fått dra tillbaka fem.

Efter ett skämt av en följare som gällde Malmö nation blev det arga reaktioner och sidan blev tvungen att göra en pudel och ta bort skämtet som många uppfattat som sexistiskt. För att förhindra att någonting liknande ska inträffa igen får numera inga skämt om kön, sexualitet, anställda på universitetet, enskilda studenter, religion eller någons privatliv publiceras.

– Jag är tacksam för de som skrev privata meddelande till sidan för att förklara vad som var fel. Sedan dess har jag klarat mig väldigt bra, säger Gustav.

Samtidigt svarade 52 procent att de tyckte att det inte borde finnas några gränser för vad man får skämta om på Lund’s memeversity. En tredjedel tyckte att det ska finnas gränser och resterande del hade ingen åsikt. Det ska tilläggas att det bara var 157 svar på enkäten som Gustav lät sina följare fylla i under våren.

Han är ändå bestämd i sin åsikt. Han har valt att inte posta några inskickade memes anonymt och hans namn står som ansvarig för sidan. Detta är för att han alltid ska komma ihåg att fråga sig om han kan stå bakom skämtet och påminna sig själv om att det kan stå. I takt med att följare skriver in och ber honom ändra något har sidan anpassat sig.

– I början var det nog mer edgy stil mot i dag. De första var ganska så barnsliga, ogenomtänkta memes. Nu får jag ibland kritik för att det blir för mycket skämt om väder eller om Lundafalafel. Men åtminstone kan jag veta att ingen blir kränkt.

Två saker som är enkla att lägga märke till under samtalet är dels hans tendens att svara just i siffror och med stöd av sin enkät. Det är inget tvivel om att Gustavs snabba hjärna är lagd åt det naturvetenskapliga hållet. Det andra är att han är genuint angelägen om att inte ironisera eller plocka billiga poäng. Större delen av hans tid verkar gå åt till att skriva stadgar och svara på meddelanden än till att skapa skämt.

– En meme tar fem minuter, arbetet med sidan tar cirka fyra timmar per vecka. En halvtimme per dag ungefär, bland annat till att läsa vad folk skriver.

Hans memes har en upptäckariver kring sig som låter en se hur det är att upptäcka schlager och surströmming för första gången.

– Förra terminen var jag förman på Kalmar nation. Det är ju bytisarnas nation. Jag tycker att det är kul att umgås med andra än svenskar. Jag känner mig ganska mycket som en främling när alla pratar om Oskar Linnros, Lill-Babs eller schlagerkväll på Helsingkrona. Bland svenskar känner jag mig internationell. Bland internationella på Kalmar känner jag mig väldigt svensk. Det är kul att ha ”the best of both worlds”.

– Kanske har jag fått utbytesfans för att jag har utbytesmemes. Eller tvärtom. Jag vet att jag har sett Sverige med outsider-perspektiv och varit ovan med ord som krök, sexa och eftersläpp.

I takt med att sidan har vuxit har Gustav med sin sida också börjat axla ett mer fostrande ansvar. Föreningar som gör bra saker vill han gärna vara med och uppmärksamma.

– När sidan växte insåg jag att jag kunde använda den för positiva ändamål. Till exempel gjorde jag en insamling för Musikhjälpen. På internationella kvinnodagen gjorde jag en meme där jag skrev ”grattis”. Dessvärre var det flera som tyckte att det var olämpligt att skriva ”grattis” för att ”det finns inget att gratulera om”. Det blev en het och argsint debatt i kommentarfältet, så jag tog bort bilden. I stället gjorde jag ett inlägg om Östgöta nations insamling till kvinnojouren, vilket fick enbart positiv feedback.

Gustav är under hela intervjun allvarlig, han har en kam med sig som han ibland arrangerar sin frisyr med. När vi ska resa oss upp har hans skjorta åkt upp och han stoppar prydligt ner den igen. Kanske har sidan och därmed ansvaret vuxit snabbare än vad han först hade tänkt sig. Han pratar fortsatt om det som måste göras.

– Med en större sida kommer ett större ansvar. Nu kan jag göra andra studenter lite gladare. Men också påverka på ett riktigt sätt.

Men så lyser han upp och tilläger.

– När någon skriver ”haha, kan relatera.” Det gläder mig. Då har jag gett den personen en stund av lycka och det är anledningen till att jag gör det här.

Fotnot: I versionen i Lundagård nr 5/2018 stod det att Gustav Christensson varit novischfadder. Det har i webbversionen uppdaterats till det riktiga – att han är novischförman.