”Otroligt olämpligt och kränkande”

- in Nyheter, Spex

Nakna studenter får ”kroppsvätskor” hällda över sig. Toddysbladets spex väckte anstöt bland läkarstudenter på Medicinska föreningens sittning.

Lördag den 8 maj höll Medicinska föreningen (MF) sin årliga sittning Dies Toddyum Magna (Den stora Toddydagen), som enligt Facebook-evenemanget gästades av knappt 60 personer via direktsändning, mestadels läkarstudenter. Under sittningen framförde Toddybladet (med koppling till MF:s Toddydagsutskott) ett spex som en deltagare beskriver som ”otroligt olämpligt och kränkande” eftersom deltagaren ansåg att spexet anspelade på sexuella ofredanden.

Lundagård har tagit del av en videoinspelning av spexet som innehåller uppseendeväckande scener från Toddybladets iscensatta initieringsriter, där rekryterna leds nakna med svarta soppåsar över huvudet för att sedan staplas i en hög ovanpå varandra och få vätskor som ska föreställa blod, avföring, urin och sperma hällda över sig. Videon avslutas med en uppmaning att ansöka till Toddybladet 2022, följt av en mejladress till utskottets redaktör.

”Vi som satt med på sittningen blev väldigt obekväma (…) Spexet var generellt väldigt obehagligt. Det var en naken person som såg medvetslös ut som de sedan kastade urin och sperma på (…) det kan tolkas som ett sexuellt ofredande och därför vara triggande för folk som varit med om det. Jag tycker att det är under all kritik att Toddydagsutskottet som höll i sittningen godkände spexet och valde att spela upp det.” skriver en anonym deltagare som Lundagård varit i kontakt med.

En annan deltagare skriver att videon ”var osmaklig och ganska obehaglig. Att en medvetslös naken person släpas på marken och sedan att folk med papperspåsar på huvudet häller ’sperma’, ’urin’ och ’blod’ på kroppen känns inte som humor. Det väckte ganska starka känslor och påminde mer om övergrepp”. Vidare tycker deltagaren att ”det var tråkigt att många nya i T1 och T2 [termin 1 respektive 2, reds. anm.] fick en bild av att MF tycker att det är okej att skämta om sådant. Detta var deras första riktiga sittning efter novischveckorna.”

”Videon gav mig en klump i magen (…) att vi ska tvingas sitta och se detta på en officiell sittning anordnad av Medicinska föreningen är helt oförsvarligt.” skriver ytterligare en deltagare.

Enligt likabehandlingsplanEN har MF, som är en del av kåren Corpus Medicum, som mål att alla medlemmar skall känna sig ”välkomna, respekterade och inkluderade” samt att ”föreningens interna aktiviteter ska planeras så att ingen deltagare känner sig kränkt eller orättvist behandlad”.

Lundagård har varit i kontakt med MF:s ordförande Emily Ljungqvist, som svarar genom mejl att Toddybladet inte är en del av Medicinska föreningen. Hon uppger att hon personligen inte visste att spexet skulle framföras, men att ett par medlemmar inom MF ”som haft insyn i innehållet tolkade spexet som en satir.” I efterhand har medlemmarna insett att det kunnat tolkas annorlunda av deltagarna, menar hon och passar på att be alla som såg spexet om ursäkt.

”Vi i Medicinska Föreningen håller just nu på att utreda de anmälningar vi har fått in. Baserat på utredningen kommer vi att se över våra rutiner gällande spex under Toddydagssittningen för att säkerställa att detta inte ska kunna ske igen. Vi har tydligt markerat mot bladet att vi absolut inte står bakom innehållet i spexet. Vi kommer under kommande år att se över vårt framtida samarbete med Toddybladet till följd av denna händelse.”

Toddybladets verksamhet finansieras genom sponsorer och försäljning av bladet, men ”Överskottet tillfaller medicinska föreningen”, skriver Emily Ljungqvist till Lundagård.

Toddybladets redaktion meddelar via mejl att de vill be om ursäkt till alla berörda. ”Vår tanke med filmen var aldrig att provocera, kränka eller skada någon. För oss var tanken att på ett satiriskt sätt skildra olika delar av de diverse studentikosa initieringsriter som man som ny student i studentstäder kan tänkas höra om. För oss var det tydligt att den överdrivna filmen inte var menad att bli tagen på allvar, utan snarare som en pik mot de som kan tänkas använda sig av sådana riter. Och det var exakt här det gick snett. Vi förstår nu att det som verkade självklart för oss, kan tolkas på ett annat sätt av andra, och hoppas därför att ni godtar denna ursäkt.” skriver Toddybladets redaktör till Lundagård.

Bilden är tagen på Lundagårds datorskärm, och visar en stillbild från spexet. Foto: Saber Malmgren.

Rättelse: I en tidigare version stod det att posterna som jämställdhetsansvarig på Medicinska föreningen var vakant. Posten var dock enligt uppgift från Medicinska föreningen tillsatt.