Novischens guide till (Lunda-)galaxen

- in Novisch, Nyheter

Välkommen kära novisch och Lundastudent! Njut av denna saliga röra, som betecknas ankomstmånad. Känns allt osäkert och främmande? Alla tiders! Det är så det skall vara som novisch. Men våndas icke, vi har alla varit där. För att du skall acklimatisera dig i denna djungel av frågetecken har Lundagård sammanställt ett gäng tips, som svarar på några av de frågor du inte ens visste att du hade än.

Swishens stigmatisering
Var det du som betalade falafelrullarna till dig och kurspolaren? Vågar man be om swish eller är man snål då? Det känns lite jobbigt i magen, visst? Våga be om swishen! Speciellt när vårt CSN-bidrag är lika lågt som Danny Saucedos självinsikt. Vi sitter i samma båt. Lika bra att inse att vi alla är panka som fan.

Foto: Poiesh Soudagar

Dejtingarenor
Lund är staden där kärleken och lusten blomstrar i varje gathörn. Studenter med sammanflätade tungor och utforskande fingrar så långt ögat kan nå. Är du inte redan en av dem och känner ett desperat behov att bli det? Två tips. Ett: Östgöta nation. Även känd i folkmun som köttmarknaden. Ganska självbeskrivande. Två: Tinder. Du har flyttat till allsvenskan inom dejtinglivet och Tinder är hemma-arenan. Protip: Trots sina 40 000 studenter är Lund litet. Du kommer träffa på personen igen.

Det enda som vi minns
”Min resa var mot solen, långt bortom alla slutna rum. Där allting är oändligt, och alla gränser har för evigt suddats ut…” Låter detta bekant? Om inte, är det dags att det blir det. Du vill nämligen inte vara den enda som står på nationsdansgolvet klockan 01.57 och inte kan vråla varenda stavelse ur Tommy Körbergs Stad i ljus, som signalerar ”nu stänger klubben, men vi ses på efterfesten”. Bra att veta: Nationer stänger två, men festen slutar typ aldrig.

Foto: Poiesh Soudagar

Riddarna av korridorsgemenskapen
Ibland övertrasseras banksaldot, du drabbats av jättemycket panik och jättelite empati. Då kan dina korridorskompisar vara dina frälsare, utan att ens veta om det själva. Det finns fler än en fördel med att ha gemensamt kök. Den främsta: Det oändliga matförrådet. Att låna lite mat då och då är självklart en outtalad, underförstådd överenskommelse, där de inblandade inte alltid är fullt medvetna om deras kontribution. Därför kan det vara till stor fördel att utföra din proviantinsats så diskret som möjligt. Tips från coachen: Ta bild på möblemanget i kylskåpet före och efter lånad måltid.

 

 

 

 

 

Ode till färdölen

Foto: Poiesh Soudagar

Bland det första novischer får lära sig är att det inte finns något förbud mot att dricka på allmän plats i Lund. Denna ovanlighet nyttjas av studenter till max. Tänk: Färdöl, alltid färdöl (särskilt på väg till Västgöta nations klubb på onsdagar, då kön alltid är lika lång som Alexander Bards ovänslista). Använd parkerna. Samla ihop kompisarna och drick prosecco i Botan (Botaniska trädgården) eller Stadsparken. Ta en eftermiddagsöl på Mårtenstorget. Men självklart, drick med måtta och så.

Till dig som värnar om din värdighet
Bo inte på Parentesen. Dit går du på efterfester. Sedan går du hem. Och du vill verkligen inte bo där under den (v)årliga brännbollsturnerigen mellan korridorerna. I slutet möts de två sämsta lagen. Då kastas kopiösa mängder sopor ut från balkongerna in på gården i den parantesformade byggnadskonstellationen. Det förlorande laget städar. Det är ett skoningslöst slagfält och som novisch blir du soldaten i främsta ledet.