Ligg säkert i Lund

- in Novisch

Att det liggs en hel del i Lund skulle nog de flesta hålla med om. Men barnmorskan Eliana Robatto tror inte att könssjukdomar är vanligare i Lund än i andra städer. Här kommer lite matnyttiga tips för att det så ska förbli.  

Terminsstarten är här och både gamla och nya studenter fyller Lund efter en ekande tom sommar. Nollningen drar igång för många och med det startar även ett nytt liv med eget boende och nya bekantskaper.

Att det liggs mer i Lund än i andra städer finns det ingen statistik på även om det är vanligt att man hör många studenter säga det. Det finns heller ingen statistik på att Lund är en stad som skulle vara mer drabbad av STI:er.

STI är en förkortning av sexuellt överförda infektioner vilket, börjat användas i stället för ordet könssjukdom. Statistiken som finns tyder på att skåneborna drabbas av klamydia lika ofta som andra, men specifik statistik för Lund finns inte.

– Jag tror inte att folk i Lund har mer könssjukdomar än på andra platser i Sverige. Lund är som vilken annan studentstad som helst, säger Eliana Robatto, barnmorska på Ungdomsmottagningen
i Lund.

Att få klamydia eller någon annan STI är sällan farligt. Det viktiga är att komma ihåg att testa sig om man haft oskyddat sex.

– Det finns en norm som måste brytas, det går inte att se på en person om den har klamydia eller inte. Senast i dag träffade jag någon som sa att hen hade legat med någon som såg ”fräsch ut” så det borde ”vara lugnt”. Har man oskyddat sex är det bara att testa sig, det är smidigt och enkelt, säger Eliana Robatto.

Om man hamnar i en situation där en kondom behövs och man inte har en tillgänglig är det viktigt att kommunicera med varandra. Det går att ha sex på andra sätt där STI:er inte överförs lika enkelt.

Projekt sex (P6) är en studentförening i Lund som arbetar för främjandet av sexuell hälsa bland studenter vid Lunds universitet på ett fysiskt, emotionellt och socialt plan.

”Vårt mål är att få en större medvetenhet och ett säkrare sexuellt beteende bland Lunds studenter. Vi arbetar även för att öka respekten för olika individers sexualitet” skriver Zeynep Uca, samordnare på P6, i ett mejl till Lundagård.

Zeynep Uca. Foto: Felicia Green

Föreningen gör det genom att utbilda studenter till P6-informatörer som sedan utbildar andra studenter. De håller bland annat  workshops under terminerna, utbildningskvällar och gör kondomräder, vilket innebär att de besöker studentevenemang och delar ut gratis kondomer.

Deras kontor ligger på 3:e våningen i AF-borgen. På kontoret sitter deras samordnare som kan hjälpa till om man behöver information om testning, STI:er eller preventivmedel. Där kan man hämta gratis kondomer och glidmedel.

Bra att tänka på för att undvika STI

Undvik att slemhinnor kommer i kontakt med andra slemhinnor.

Undvik att slidsekret, sperma och blod kommer i direkt kontakt med slemhinnor eller sår.

Säkrare sex

Risken att en STI överförs finns alltid om man ligger med någon eller med flera. Det finns däremot sätt att ha säkrare sex på:

Använd kondom om du ska ha penetrerande sex med en person med penis.

Oralsex och smeksex är säkrare än penetrerande sex vid samlag med en person med penis.

Använd händer eller leksaker.

Här kan du testa dig

Studenthälsan i Lund. Boka tid på: 046-2224377.

Ungdomsmottagningen, Stora Södergatan 47.

Hudkliniken/STI-mottagningen, Lasarettgatan 15.

Sesammottagningen, S:t Laurentiigatan 10.

Beställ hem test via nätet: 1177 Vårdguiden.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats efter publicering. I en tidigare version stod det att P6 är en oberoende förening, vilket kan misstolkas. Rätt är att de är en erkänd förening under Akademiska föreningen. Dock är de religiöst och politiskt obundna, och på så sätt oberoende.