En Studentafton som aldrig slaknade

- in Kultur & Nöje

Den ”psykomarxististiska könshumor-essäpodden” Februaripodden gjorde comeback under fredagen i AF-borgens stora sal då Ola Söderholm och Jonatan Unge gästade Studentafton. I centrum för kvällens diskussioner tronade ämnet manlig impotens. 

Februaripodden dök upp som en glimrande stjärna på den svenska poddcasthimlen när den lanserades 2015 med ett uttalat obestämt fokus. Ola Söderholm och Jonatan Unge pratade om humor och komikerns roll. De pratade om mjuka saker på ett hårt sätt, ett av dessa just manlig impotens. Oavsett ämne så framträdde ganska snabbt en rollfördelning. Ola Söderholm stod för tunga teoretiska förklaringar till penisens slakhet medan Jonatan Unge bjöd på personliga anekdoter från tidigare relationer, sexuella erfarenheter.

Efter tretton avsnitt var det slut. Under kvällen framkom att det var bland annat brist på finansiering som motiverade beslutet. Nu fick vi som var där på Studentafton chansen att se podden återuppstå på nytt, även om det främst var genom en diskussion om tidigare material.

– Var kommer ert eget intresse för impotens från?, frågade kulturjournalisten Adam Svanell, kvällens moderator.

– Rent teoretiskt intresse, svarade Ola Söderholm följt av kvällens första skratt.

Foto: Claudio Gandra

Det märktes på både Ola Söderholm och Jonatan Unge att det var ett tag sen som de spelar in podden. De båda sökte ibland i minnet och Jonatan Unge sa vid mer än ett tillfälle: ”Har vi sagt det?”.  Flera segment från tidigare avsnitt av Februaripodden återkom som häxbränningarnas koppling till impotens och förstås porrimpotensens vara eller ickevara.

– Porrimpotens existerar på samma sätt som elallergi gör det. Om man tror på det så blir det väldigt besvärligt för den som har det, sa Ola Söderholm.

Han sa under kvällen att Jonatan Unge är såpass ärlig och sårbar att han kan berätta om sitt eget liv i podden medan han själv behöver närma sig ämnet från ett mer teoretiskt håll även om han själv också indirekt bearbetar sina egna upplevelser.

Att Jonatan Unge visar sig öppet sårbar och driver med sig själv visar han under kvällen.

– Min bror sa till mig en gång ”Bra, tjejer gillar killar med tics. Fortsätt med det.”, sa Jonatan Unge.

Även om publiken var ovanligt trevande jämfört med tidigare studentafton-kvällar när det var dags för frågestund blev det då som kvällen lyfte. Alla modiga frågor och de roliga och genuina svaren från Jonatan Unge och Ola Söderholm skapade en väldigt intim känsla i hela salen. En frågeställare från publiken satte också fingret på någonting viktigt.

– Jag har nog aldrig varit så här obekväm. Jag tror att anledningen till att så få ställer frågor är för att vi som lyssnare känner att ni två är våra vänner. När vi ställer frågor så upptäcker vi att ni inte känner oss eller att vi inte känner er på riktigt.

Jonatan Unge höll inte alls med om att den rädslan skulle vara befogad.

– Skillnaden är att den som lyssnar på vår podd känner ju verkligen oss. Vi är ingenting förutom det vi berättar om oss själva i podden. Själv tror jag att jag känner Chad Fifer och Christopher Lacke för jag lyssnar på deras podd om H. P. Lovecraft. Jag vet till och med vilken bokhandel de går till, svarade Jonatan.

Jonatan Unge och Ola Söderholm. Foto: Claudio Gandra


Huruvida podden kommer
återuppstå vill de två komikerna inte ge ett klart svar på. Kanske kommer den uppstå i en annan skepnad. De berättade att det har varit uppe som förslag att göra podden till en pjäs. Förslaget föll tyvärr mellan stolarna.

– Vi åkte på ett möte men så insåg jag att jag skulle behöva skriva den med Jonatan och förstod att jag skulle behöva göra allt skrivande själv. Det var till slut så att jag skrev och skickade det till Jonatan men han orkade inte läsa det jag skrev, sa Ola Söderholm.

– Du är nog inte så enkel att skriva med du heller, svarade Jonatan Unge.

– Det kommer ju du i alla fall aldrig få veta, avslutade Ola Söderholm.

Foto: Claudio Gandra


Komikernas totala nakenhet
inför frågorna väckte publikens gensvar såpass mycket att de fick frågan om de faktiskt sett varandra nakna gång.

– Det var väl en gång som vi la ut en bild på oss tillsammans i badbyxor men då trodde alla att vi la ut den som skämt för att våra kroppar såg så roliga ut. Så vi har blivit bodyshamade ihop, svarade Ola.


En annan ur publiken
visade sig totalt orädd i sitt försök att stifta närmare bekantskap med Jonatan Unge.

– Var kan man stöta på dig i Malmö Jonatan?

– Jag hänger en del på Bee Bar i Malmö. Det är enda stället i stan som serverar kyld Ga-Jol. Den smakar salmiak och sen en syrlig eftersmak av granatäpple.


Dagen efter föreställningen
ringde jag till Bee Bar för att kolla om det verkligen stämmer eller om han improviserade i stunden.

– Hej! Välkommen till Bee bar. Hur jag kan hjälpa dig?

– Hej! Är det så att ni har kyld cider som smakar salmiak och granatäpple?

– Nej, vi har ingen sån cider. Men vi har en shot. Ga-Jol granatäpple.

– Och den är kyld?

– Ja, den är kyld. Varför vill du veta det?

– Igår var jag på Studentafton med Jonatan Unge. Han nämnde den här dryckens kylning som anledningen till att han går till er.

– Jaha, ja jag tror att jag vet vem det är. Det finns en som brukar komma hit och han har berättat för oss att det finns ett ställe till som serverar Ga-Jol men då är den inte kyld.