Lundagård träffar rektorskandidaterna: Viktor Öwall

- in Nyheter

Viktor Öwall

Lundagård intervjuar Lunds universitets rektorskandidater. Först ut är Viktor Öwall. 

Född: 1962. Har pluggat: Elektroteknik vid Lunds tekniska högskola. Klar 1988.
Gör: ”Rektor” eller egentligen dekan vid Lunds tekniska högskola. 

Vad säger din magkänsla, är du den som kommer bli ny rektor för Lunds universitet?
Jag behåller mina tankar för mig själv när det gäller det.

Vad har du för löneanspråk?
130 000 kanske. Det är inget löneanspråk men jag har för mig att det ligger där någonstans. Jag ska inte säga att det är oväsentligt. Det finns forskare som säger att de inte bryr sig om pengar men det är nog en sanning med modifikation. 

Vad tjänar du i dag?
Jag har en grundlön på 74 700. Ett dekanarvode på det som är 26 400 i månaden. Eftertillägg för att jag har varit prefekt tidigare, på 6 300 kronor. Det är en bra lön. 

Varför vill du bli rektor vid Lunds universitet?
Tja, varför vill någon annan att jag ska bli rektor vid Lunds universitet? Om man nu känner att saker borde förändras, så är det bra att kunna vara med och påverka.

Vilka förändringar menar du då?
Från stort till smått. Till exempel, hur kopplas satsningarna på Brunnshög och Science Village till utbildningen? Detta har varit en stor fråga med studenterna. Och – hur ser vi till att vi jobbar mer gemensamt över fakultetsgränser? Inte vara så uppdelade inom olika discipliner. Vi måste jobba mer tillsammans för att utnyttja Lunds universitets fulla potential. 

Har du några barn?
Nej. 

Vad har du för civilstånd?
Gift. Hon doktorerar i socialantropologi. 

Vad röstar du på?
Det tänker jag inte berätta för dig. 

Vilka förändringar vill du driva igenom vid universitetet?
Vi borde jobba mer med det omgivande samhället. Vi på universitetet måste bestämma hur våra utbildningar ska se ut, men det stora flertalet av våra studenter ska verka utanför akademin – därför måste vi lyssna och diskutera. Detta gäller både företag och offentlig sektor, där till exempel medicinarna har ett nära samarbete med regionen. Jag tror det finns förbättringspotential här.

Var du aktiv i studentlivet?
Nej. 

Kan du berätta om ditt roligaste minne från studenttiden?
Det mesta är inte lämpligt att berätta här. Jag bodde i lägenhet, privat.  Jag var med i karnevalståget 1986. Jag och ett gäng hade en vagn som hette “Chess”. Det var precis när Björn och Benny hade satt upp Chess i London. Så gjorde vi Chess som ett stormaktsspel. Reagan och Gorbatjov var med och så hade vi Gaddafi, som var någon form av domare. 

När är din första anställningsintervju för att bli rektor?
Den 18 mars.

Är du nervös?
Nej.