Stora prisskillnader mellan utbildningarnas kurslitteratur

- in Nyheter
@Lundagård

Kurslitteraturen är fem gånger dyrare för jurister än för civilingenjörer i teknisk fysik. De bästa bokfynden finns på andrahandsmarknaden. Nätet är billigare än den fysiska bokhandeln – men skillnaden är faktiskt inte alltid så stor.

Lundagård har granskat första terminens kurslitteratur för tio kurser och utbildningar vid Lunds universitet. Historia är den dyraste utbildningen. I två månader måste du spara hela ditt studiebidrag för att ha råd med kursböckerna som kostar över 5 000 kronor.

Eva Qeuckfeldt är universitetslektor på historiska institutionen och kursansvarig för grundkursen.

Tar ni hänsyn till priset när ni bestämmer kursens kurslitteratur?

– Ja, det gör vi faktiskt. Det är tyvärr ofta dyrt med litteratur för de flesta utbildningar inom humaniora. Det beror på att de ofta produceras i mindre upplagor. Men vi måste också välja intressant och bra litteratur. Därför tycker jag att priset är rimligt.

Kan studenterna räkna med billigare litteratur?

– Institutionsstyrelsen kommer att fatta beslut om att byta ut en av böckerna som är såväl svår att få tag på som extremt dyr, den kostar över 1 400 kronor. Så ett par hundra kronor billigare kommer kursen troligtvis att bli, säger hon.

Fysisk bokhandel dyrare

Christoffer Ivarsson, Humanistkårens ordförande, tycker att det är orimligt att studenter behöver lägga så stor del av bidraget på kurslitteratur.

– Detta är ett typexempel på att studenter inte har tillräckliga medel för att tillgodose sig sin utbildning. Men det finns även en komplicerad motsättning i detta. Institutionerna har ansvar för att ge studenter en bra utbildning och då kostar det givetvis pengar, säger han.

Bokpriserna på nätet är alltid lite billigare. Historieböckerna är bara två procent dyrare i bokhandeln men i genomsnitt är priset 13,2 procent högre hos Akademibokhandeln. Studenter på läkarprogrammet sparar dock 27 procent om de handlar på nätet.

– Det kostar mer att driva en fysisk bokhandel. Dessutom är det svårare att behålla en hög servicenivå i butikerna. Det beror på att vi har svårt att beräkna efterfrågan när studenterna väljer nätet i stället, säger Bo Holmberg, försäljningsdirektör på Akademibokhandeln.

Antalet sidor per högskolepoäng. Lagboken är inkluderad för juristutbildningen:

kurssidor.jpg

Begagnat ett bra alternativ

Fram till i våras kunde studenter få tillbaka en del av Akademibokhandelns dyrare pris i form av ett stämpelkort. Nu är det emellertid ett minne blott.

– Det var väldigt stökigt bland priserna och det skiljde mycket mellan olika butiker. Vi bestämde oss för att införa enhetliga studentpriser och ta bort övriga rabatter, säger Bo Holmberg.

Finns det inte en risk att studenter väljer andra butiker när stämpelkortet försvinner?

– Jo, det var kanske dumt att ta bort detta. Jag är lyhörd för det du säger och kommer att se över möjligheterna att införa ett nytt stämpelkort eller motsvarande under höstterminen, säger han.

För den som vill komma allra billigast undan räcker det inte med att jämföra priset hos fysiska butiker och nätbutiker. Köp- och säljsidor för begagnad kurslitteratur visar att det går att göra fynd bland kursböckerna. Dick Harrisons bok ”Europa i världen – Medeltiden” kostar 379 kronor hos Akademibokhandeln. I gott skick, utan understrykningar, säljs den för 150 kronor hos Lycknis.se.

Antalet sidor ointressant

Studenter vid LTH tillhör de som kan genomföra utbildningens första termin med tunnast plånbok och minst antal bläddringar i böckerna. Studenterna i matematik har 1 156 sidor jämfört med 5 331 sidor för juriststudenter – exklusive lagboken.

Det är dock innehållet och inte sidantalet som är intressant att jämföra, tycker Kristoffer Danielsson, vice kårordförande för teknologkåren, och fortsätter:

– Anledningen till att studenterna vid LTH har mindre kurslitteratur är att den kompletteras av mycket undervisningstid. Mycket av litteraturen är engelskspråkig och används av studenter vid hela världens universitet. Därför hålls priset nere.

Text: John Sahlin

Research: John Sahlin och Per Kudo

Grafik: Alfred Gunnarsson och Henrik Larsson