Så påverkas du av valet

- in Nyheter
@Lundagård

Exakta besked om högskolepolitiken dröjer ännu ett tag.

Men redan nu står det klart att flera förändringar väntar de svenska studenterna.

Vad kommer att hända med nivån på studiemedlet?

– Det är inte klart ännu. Centern, folkpartiet och kristdemokraterna gick alla till val på att höja studiemedlet, kristdemokraterna ville gå längst och höja lånedelen med 1 000 kronor.

Men moderaterna, som är större än de tre övriga partierna tillsammans, är emot en ytterligare höjning. Nu väntar förhandlingar.

Vad händer med fribeloppet?

– Det lär försvinna, den borgerliga alliansen är enig om att avskaffa det. Men det är fortfarande oklart om avskaffandet kommer att ske i ett slag eller i etapper.

Men på lite längre sikt kommer du alltså att kunna tjäna hur mycket som helst och ändå få behålla ditt studiemedel.

Kommer det att bli fler platser inom högskolan?

– Nej, inte på kort sikt i alla fall. Den borgerliga alliansen är enig om att satsa på kvalitet framför en ytterligare utbyggnad just nu. Men det betyder också att en lägre andel av 1990-talets stora årskullar kommer att kunna läsa vidare.

Vad betyder det att alliansen vill satsa på kvalitet?

– Att de vill ge resurser till högskolor och universitet så att de till exempel kan ha fler disputerade lärare och att öka lärartätheten.

Alliansen vill också att en större andel av lärosätenas pengar ska fördelas efter hur hög kvaliteten på utbildningen är. Dessutom vill man att resurserna i högre grad ska följa studenternas val av lärosäte, vilket man hoppas ska gynna lärosäten med hög kvalitet.

Kommer det att införas några avgifter i utbildningen?

– Ja, förmodligen. Den borgerliga alliansen vill precis som socialdemokraterna införa avgifter för studenter från utanför EES-länderna. Däremot ska utbildningen även i fortsättningen vara kostnadsfri för svenskar och EES-medborgare.

Vad händer med kår- och nationsobligatoriet?

– Det kommer med all sannolikhet att avskaffas. Men det dröjer troligen, alliansen vill utreda effekterna av ett avskaffande innan man fattar beslut (läs mer på s. 16-17).

Hur kommer valet att påverka doktoranderna?

– Fler doktorander kommer troligen att få doktorandtjänst i stället för bidrag eller stipendier. Alliansen har i alla fall lovat mer pengar till lärosätena för detta.

Blir det några förändringar på kursnivå?

– Ja, lärosätena ska inte längre få ge rena grundkurser. Det blir alltså snart stopp för nybörjarspanska på universitetet. Lärosätena ska inte heller få repetera rena gymnasiekunskaper.

Kommer det att byggas fler studentbostäder i Lund?

– Det beror på bostadsbolagen. Alliansen, som fått egen majoritet i kommunfullmäktige, skriver i sitt valmanifest inget om att kommunen ska bygga studentbostäder. Däremot vill man gärna upplåta mark åt andra företag att göra det.

Blir det någon studentrabatt på kollektivtrafiken?

– Troligen inte. Alliansen säger nej till studentrabatter. Men Sverigedemokraterna kom in i regionfullmäktige och inget av blocken har fått egen majoritet, så nu väntar förhandlingar.

Text: Patrik kronqvist & Anna Palmehag
Pressbild: Ulrika Vendelbo