Studenter tvingas lämna sina hem

- in Nyheter
@Lundagård

Åtta studenter på Winstrupsgatan i Lund tvingas flytta sedan räddningstjänsten upptäckt att deras studentrum är svartbyggen.

Nu hotas ägaren av svartbyggeavgift och vite, skriver Skånska dagbladet.

Läget var perfekt. Studenterna i de åtta studentrummen på Winstrupsgatan 8 i Lund hade bara två minuters promenadväg till Stadsbiblioteket och fyra minuter till AF-borgen.

Men studenternas rum var svartbyggen och nu tvingas de flytta, skriver Skånska dagbladet.

Utrymningsvägarna inte godkända

Vid en inspektion i september meddelade Räddningstjänsten omedelbart nyttjandeförbud för åtta studentrum på fjärde våningen. Utrymningsvägarna uppfyllde inte kraven och utrymningslarm saknades helt. Dessutom saknades brandteknisk indelning för studentrummen liksom för kök och allrum.

Byggde utan tillstånd

Hos byggnadsnämnden finns en omfattande skriftväxling mellan fastighetsägaren och stadsbyggnadskontoret. Den avslutas 2002 när ägaren lovar att skicka in ett förslag på hur han kan bygga in en trappa för att få bygglov. Sedan dess har ingenting hänt. Men uppenbarligen har fastighetsägaren byggt studentrummen utan tillstånd.

Studentkår påverkas inte

Byggnadsnämnden kommer nu att få ta ställning till en byggnadsavgift på 27 000 kronor mot fastighetsägaren. Och ägaren ska vid vite om 200 000 kronor ta bort inredningen på fjärde våningen.

På tredje våningen i den aktuella fastigheten huserar Juridiska föreningen. Beslutet påverkar dock inte deras verksamhet, skriver Skånska dagbladet.

Text: Patrik Kronqvist