Få vill representera Helsingborgsstudenterna

- in Nyheter
@Lundagård

Om drygt en vecka väljs studenternas representanter till universitetets och kommunernas styrelser, nämnder och råd.

Men till 30 platser i Helsingborg finns än så länge bara en enda kandidat.


Varje år väljs väljer Lunds universitets studentkårer (Lus) över 100 studentrepresentanter till allt från universitetsstyrelsen till Kommunala studentrådet och Gerdahallens styrelse.

Men fortfarande saknas många kandidater till årets valting den 24 april. Störst är bristen i Helsingborg, där det bara kommit in en enda nominering till 30 poster.

”Intresset finns”

Enligt Christoffer Olsson, ordförande för service management-ekonomerna som representerar en stor del av Helsingborgsstudenterna, är det inte intresset som saknas. I stället beror det stora antalet vakanta poster på att Lus valting ligger före det egna kårvalet i almanackan. Studenterna vill helt enkelt veta vilka poster de får i kåren innan de tar på sig ytterligare uppdrag.

– Det kan bli svårt om en studeranderepresent blir vald till en Lus-post, men sen inte blir vald i kåren. Så resonerade jag förra våren och tror andra gör liknande, säger Christoffer Olsson.

Han är därför inte orolig över att posterna inte ska fyllas så småningom.

– När folk väl är insatta i kårarbetet kommer man att fyllnadsvälja representanter. Nästan samma situation inträffade förra året och då slutade det med att det blev konkurrens om posterna.

Riskerar att missa möten

Men enligt Marina Månsson, valberedningens ordförande, är situationen i år värre än i fjol. Dessutom menar hon att de poster som vakantsätts nu i april inte kan väljas officiellt förrän på höstens första ting som brukar hållas i oktober. Och då kan flera möten redan ha hunnit hållas.

Lus styrelse kan visserligen göra fyllnadsval, men Marina Månsson ser ändå andra problem.

– Just vad gäller överlämning tycker jag det hade varit bättre om det blivit klart innan sommaren, säger hon.

Ordningen kan ändras

Problemet med att valen kommer i ”fel” ordning gäller för många kårer, både i Lund och Helsingborg. Därför har Lus valberedning väckt frågan om det går att ändra ordningen, så att kårerna håller sina val först. Men än så länge rör det sig bara om en lös diskussion.

Och Marina Månsson beklagar att så få kandidaturer kommit in från Helsingborgsstudenterna.

– Det är lite tråkigt, särskilt nu när det har börjat komma igång med studentinflytandet här, säger hon.

Text: Anna Palmehag