AF Bostäder stänger SSKK

- in Nyheter
@Lundagård

AF Bostäder säger upp dubbelkorridoren på bottenvåningen i BC-huset på Delphi, mer känd som SSKK. Den första september ska de boende vara utflyttade.

– Korridoren ska renoveras och delas i två. Den ökade anonymiteten på dubbelkorridorer leder till ökat slitage och att städningen inte fungerar lika bra. Enligt Boverkets regler får man inte längre bygga korridorer för fler än tio personer, säger Peter Magnusson, Bostadsombudsman på AFB.

Höstens renovering och delning av SSKK är ett pilotprojekt som så småningom ska utvärderas och eventuellt omfatta alla dubbelkorridorer. Men det är inte helt och hållet en slump att AFB valt SSKK att börja med.

– Vi vet att dubbelkorridorer medför mer störningar än enkelkorridorer och SSKK utmärker sig även bland dubbelkorridorerna. Dessutom ligger denna korridor på markplanet vilket medför mindre störningar för övriga hyresgäster vid renoveringen, säger Peter Magnusson.

Wilhelm Eklund på SSKK är missnöjd med AFB:s beslut.

– Vi tycker att det är tråkigt. AFB har inte över huvud taget diskuterat beslutet med några av oss som berörs. Det är cirka 400 personer på 20 dubbelkorridorer, säger han.

Wilhelm Eklund har varit runt på de övriga dubbelkorridorerna på Delphi och på Parentesen och pratat med hyresgäster som så småningom eventuellt kommer att beröras.

– Många är väldigt upprörda. Jag tror inte att AFB tagit hänsyn till den sociala aspekten. På en dubbelkorridor är det större chans att man hittar några man trivs med än på en enkelkorridor. Vi vill gärna ha en dialog med AFB om det här och hoppas att de kommer ändra sitt beslut,

säger Wilhelm Eklund.

AFB kommer att ersätta de boende på korridoren för flytt av fast telefonabonnemang, adressändring och en del av flyttkostnaderna. Alla boende får behålla sin köplats.

Text: Isabelle Beckman