Student ersätts för hög hyra

Utbytesstudenten Carola Blessing får 2 000 kronor tillbaka av International housing office. Det är resultatet av dagens överläggningar i Lunds tingsrätt.
– Det känns lite konstigt. Jag trodde aldrig att jag skulle få tillbaka pengarna. Universitetet är en så stor organisation, säger hon.


– Nu ska vi ut och fira med lite glass, säger en lättad Carola Blessing efter överläggningarna i Hyresnämnden.

Under höstterminen hyrde Carola Blessing ett korridorsrum vid Carl Bernlundsgatan intill Spoletorp av International housing office, IHO.

– Det var en kompis till mig som berättade om de höga hyrorna och när jag läste artiklarna i Lundagård bestämde jag mig för att anmäla, säger Carola Blessing.

”Hyran var kanske lite för hög”

Hon menar att det inte är pengarna som drivit henne utan i första hand känslan av att vara orättvist behandlad. Efter att ha jämfört med en likvärdig lägenhet ansåg hon att hennes hyra var allt för hög och yrkade därför på 2 812 kronor i ersättning hos Hyresnämnden.

Efter dagens förhandlingar kom dock parterna överens om en ersättning på 2 000 kronor för den gångna terminen.

– Varje ärende är olika och varje ärende är unikt, säger IHO:s juridiska ombud Henrik Krantz och fortsätter:

– Hyran var kanske lite för hög och vi tyckte att det var bäst med förlikning i det här specifika fallet.

Dom om två veckor

Under förmiddagen ägde sammanlagt tre överläggningar rum angående återbetalning av för hög hyra. I de två andra fallen träffade parterna ingen uppgörelse och Hyresnämnden kommer därför att avlägga en bindande dom den 8 april.

Text: Axel Jönsson