Ny miljömärkning ska få nationerna att tänka grönt

- in Nyheter
@Lundagård

”Tänk globalt, agera lokalt”. Det är ledorden för de tre studenter utformat en miljömärkning för nationerna. Förhoppningen är att kunna diplomera någon nation med NationsGrodan redan i vår.

Nationen måste uppfylla ett antal obligatoriska respektive poängsatta krav för att få diplomeringen. De deltagande nationerna måste tillsätta en miljöförman och sätta upp två egna miljömål inom områden som ”mat och dryck” och ”energianvändning”. Sen kan de börja samla poäng genom att släcka lampor, källsortera och frosta av frysar regelbundet. Nationen kan även få poäng genom att ta till direkta åtgärder inom olika områden, som att installera timers och se till att alla skrivare skriver ut på båda sidor av pappret.

– Diplomeringen innebär en del jobb för nationerna i början, men inte lika mycket när de väl har fått NationsGrodan och bara ska jobba för att behålla den, säger Henrik Johansson, en av initiativtagarna.

NationsGrodan är ett samarbete mellan miljöföreningen Hållbart universitet och tre studenter som går andra året på miljövetenskapsprogrammet. Det bygger på universitetets system för att miljödiplomera sina institutioner men har anpassats efter nationernas verksamhet.

Projektet har provkörts på Smålands, Hallands och Blekingska nationen men miljövetarna är förtegna med nationernas resultat så här långt. Responsen från testnationerna har däremot varit positiv.

– Men det är klart att poänggränsen är satt så att de ska ha lite att jobba för, säger Elias Henriksson.

Till en början kommer de tre initiativtagarna själva att stå för inspektionen och uppföljningen av nationernas miljöarbete men de hoppas att systemet ska fortleva när de själva försvinner från Lund. Trots att det krävs arbete från nationernas sida tror de tre på snabba resultat.

– Vi hoppas att någon nation ska kunna diplomeras redan i vår, säger Elias Henriksson.

I höst kommer en tävling arrangeras för att utse bästa miljönation. De åtgärder som nationerna kan dra igång för att vinna den ska ske utanför det vanliga miljöarbetet.

– Till exempel kan det vara att arrangera en ”Restaurant vert”, en pub eller sittning med ekologisk, vegetarisk eller klimatvänlig mat och dryck, säger Andreas Eriksson.

nationsgrodan-logo-liten.jpg

Om du ser denna märkning vet du att du kommit till en grön nation.

Text: Isabelle Beckman
Foto: Emil Langvad