Test: Nationslunch på Vg:s

- in Kultur & Nöje, Nationer
@Lundagård

Hungrig? Då kan närmsta nation vara ett smaskigt val. Lundagard.se kommer under de kommande veckorna att guida dig genom de olika matserveringarna på Lunds nationer.

Första recensionen är från Västgöta nation.

Lunch på Västgöta nation torsdag 13 mars samt torsdag 3 april klockan 12-13.

Västgöta nations renovering har gjort mycket för den tidigare ganska instängda puben. Den rena och snygga lokalen ger ett positivt intryck av torsdagslunchen, trots att bemötandet varierar mellan lagom trevligt och ganska oengagerat.

Det visar sig däremot snabbt att makaronilåda inte är den mest lyckade varmrätten att servera. Resultatet ser okej ut men är smaklöst och intetsägande, med snålt med kött respektive halvtorra bönor till. Smakupplevelsen förbättras dock av att det erbjuds tre olika såser av olika hetta att piffa upp makaronerna med.

Vid det andra besöket är huvudrätten desto bättre. Spaghetti serverad med köttfärssås respektive pesto och quorn må vara beprövade enkla grepp men är fräscht, mättande och gott. Detsamma gäller för den generösa sallads – och brödbuffé som erbjuds båda gångerna.

Vid bägge tillfällena spelas dessutom originell bakgrundsmusik. Till en början är det trevligt men efter ett tag blir pianoboogiewoogie och strultressjazz något enerverande.

Desserterna är ambitiösa: första gången bjuds det på äppelpaj med vaniljsås och andra gången citronsorbet med hallonsås. Den första ser lite ut som inlagd fisk och den andra är något smält, men båda gångerna smakar det helt okej. I alla fall om man som undertecknad har hög sockertoleransnivå. Det hade inte skadat om Vg:s hade vågat vägra en del av sockret.

Sammantaget är Vg:s väl värt ett lunchbesök, särskilt om man är utsvulten. En trevlig miljö där det varken snålas på maten eller tillbehören och där avsaknaden av finesser är lätta att bortse från.

Lundagårds matrecensent: Quatten
Illustration: Catrin Jacobson