Studenterna kan få tillbaka miljontals kronor

Drygt ett halvår efter Lundagårds avslöjande om utbytesstudenternas ockerhyror kryper universitetet nu till korset.
– Vi kommer att ta ut en korrekt hyra framöver, säger förvaltningschef Marianne Granfelt som också utlovar ersättning till alla drabbade.


Två utbytesstudenter vann i början av månaden sina respektive hyrestvister mot universitetet i Lunds tingsrätt. Nu har Lunds universitet utvärderat domarna och gjort helt om i frågan om utbytesstudenternas hyror.

Universitetets juridiska ombud, Henrik Krantz, bekräftar att universitetet inte har för avsikt att överklaga domarna till Svea Hovrätt.

Förvaltningschef Marianne Granfelt berättar att man haft en dialog med både International housing office, IHO, som administrerar lägenheterna och Henrik Krantz om den uppkomna situationen.

– Vi skall naturligtvis inte fortsätta med det här och vi ska göra förändringar, säger Marianne Granfelt som vill poängtera att universitetet ”inte på något sätt försökt att suga ut studenterna på pengar”.

– Just nu håller vi på med en plan för hur, var och när återbetalningarna skall ske. De studenter som har liknande villkor som i de redan avlagda domarna kommer att ersättas. Har man däremot andra förutsättningar får vi ta den diskussionen då, fortsätter Marianne Granfelt.

Universitetet betalar notan
I skrivande stund finns det omkring 500 drabbade utbytesstudenter med liknande fall. Totalt tillhandahåller IHO nästan 1200 studentbostäder för universitetets räkning. De två avlagda domarna i Hyresnämnden öppnar också för en möjlighet för de resterande utbytesstudenter att få ersättning för sin hyra.

Att Folkuniversitet som står bakom uthyrningen genom IHO skall vara med och dela på notan är inte aktuellt, enligt Marianne Granfelt.

– Det är vi som skrivit avtalen och det är vi som tar ansvaret. Vi kommer även att hjälpa till ekonomiskt och bidra med personal om trycket blir för hårt.

Kommer de utbytesstudenter som anländer i höst erbjudas en laglig och korrekt hyresnivå?

– Ja, absolut. Vi kommer att ta ut en korrekt hyra i fortsättningen.

Kommer Folkuniversitet att fortsätta att sköta administrationen?

– Tanken är att universitetet ska stå för den här typen av uthyrning från och med den 1 jan 2009. Men vi ska ha avgjort frågan redan till den sista juni. Den 1 juli måste vi ha sagt upp avtalet med Folkuniversitetet, säger Marianne Granfelt.

På Folkuniversitet, som sköter bostadsadministrationen genom IHO, är man förtegen. Avdelningschef Per-Ola Olsson vill inte sia om framtiden.

– Vi har ingen syn alls, det är Lunds universitet som är huvudman. Vi har en kontinuerlig diskussion och den vill jag inte föra i pressen. Vi är en underleverantör av en tjänst. Den leveransen gör vi enligt avtal och det är universitetet som får ta konsekvenserna, säger han.

Läs mer här.

Text: Axel Jönsson
Foto: Sebastian Bencsik