Hon vaknade avblottare utanför fönstret

- in Nyheter
@Lundagård

Det är ofta över på några sekunder. Men rädslan dröjer sig kvar hos den som blivit utsatt för en blottare. Nästan vart fjärde fall i Lund kan kopplas till en studentmiljö.


Det är gryning och snön täcker marken. Väckarklockan har precis ringt när det knackar på fönstret. Karin tittar ut i tron att det är en vän som kommit på oväntat besök. I stället får hon syn på en man som står och onanerar. Hon far upp ur sängen och börjar skrika. Då är han redan borta.

– Senare lade jag märke till hans skoavtryck i snön. Då förstod jag att det inte var någon mardröm. Det var nog första gången i mitt liv som jag önskade att snön skulle smälta, säger Karin som bor i ett av Lunds studentområden.

Sedan 2005 har polisen i Lund tagit emot 85 anmälningar om sexuellt ofredande genom blottning. Åtta av fallen ägde rum utanför någon av universitetets lokaler. Ytterligare tolv fall skedde utanför studentbostäder. Det innebär att nästan vart fjärde fall av exhibitionism i Lund kan kopplas till en studentmiljö.

Levde med persiennerna nere

Jörgen Nilsson är närpolischef i Lund. Han håller med om att vissa studentområden är mer representerade i statistiken.

– Offren är nästan alltid yngre kvinnor, och det finns det gott om bland stadens studenter. Det vanligaste i de här fallen är att en man står och exponerar sig utanför ett fönster i markplan, säger han.

Mötet med en blottare varar sällan länge. Men den som drabbas lämnas knappast oberörd. Karin vittnar om hur hennes tillvaro förändrades.

– Det var obehagligt. Jag hade persiennerna nere hela tiden eftersom jag var rädd för att han skulle komma tillbaka.

blottare-2.jpg

Karins säng står precis vid fönstret där blottaren visade sig.

Kan begå grövre brott

Jörgen Nilsson uppmanar alla som blivit utsatta för en blottare att kontakta polisen.

– Vi negligerar knappast den här typen av brott, men vi behöver alla iakttagelser för att kunna identifiera gärningsmännen. Många börjar som blottare men övergår till att begå grövre sexförbrytelser. Därför är det viktigt att de här personerna blir lagförda och får vård i ett tidigt skede.

Mot blottare som står utanför bostadsfönster finns inga egentliga skyddsåtgärder. Men den som vill undvika en blottare utomhus gör klokt i att åka kollektivt eller gå tillsammans med någon annan, råder Jörgen Nilsson.

”Mer synd om honom”

Om man mot förmodan ändå skulle möta en blottare bör man vara försiktig.

– Största hotet för en blottare är ju att bli ertappad. Då är det klart att det kan uppstå risker om man försöker förfölja gärningsmannen. Han kan drabbas av panik och kanske ta till våld för att komma undan. Det är viktigt med civilkurage, men jag tycker att var och en ska göra en bedömning huruvida de klarar av situationen, säger Jörgen Nilsson.

Karin vågade aldrig förfölja mannen som hade blottat sig för henne. Men i dag har hon gått vidare och lyckats genomskåda blottaren.

– Det är egentligen mer synd om honom än mig eftersom han känner ett tvång att göra det här. Det är sig själv han förnedrar.

Fotnot: Karin heter egentligen något annat.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Emma Svensson