Varför räcker inte maten?

- in Nyheter
@Lundagård

Det är inte en ny Harry Potter-bok som orsakar de många köerna i Lund. Nej, här köar vi för att få mat. Att äta nationslunch är en utmaning där risken att bli utan föda ofta är påtaglig. Frågan är: Varför är det så?


Jakten på svaret börjar med total besvikelse när Carl Jönsson, kurator på Göteborgs nation berättar:

– Nej, det är fel, vår mat räcker nästan alltid. Det är klart att det är någon enstaka gång som man inte får så mycket som man önskar.

Men egna iakttagelser säger ända att folk titt som tätt har fått gå från nationer med kurrande mage och besviken uppsyn. En nation där lunchen inte alltid räckt till alla köande är Lunds nation.

– Att lunchen inte alltid räcker är av den enkla anledningen att vi inte är säkra på hur många gäster som kommer att komma och därför kan vi inte laga för mycket. Vi serverar till självkostnadspris, så allt som inte säljs är en förlust, säger Axel Adelswärd, kurator på Lunds nation.

Men det är inte riktigt så enkelt. En orsak kan vara priset på luncherna. Alla nationerna serverar sin lunch till exakt samma pris – 30 kronor.

Är det någon kartellbildning som ligger bakom?

– Haha, jag vet inte. Det vore onekligen roligt om det låg någon gammal kartellbildning av tradition bakom. Men det handlar om att 30 kronor är ett bra och lågt pris, som räcker till att laga bra och nyttig mat, säger Carl Jönsson.

Hur som helst går det inte att komma ifrån att nationernas lunchsystem ger sovjetiska vibbar. När man inte höjer priserna på luncherna trots den höga efterfrågan, får studenterna betala med något annat än pengar, i det här fallet tid. Långa köer och tidspassningsövning för att få mat gör att de studenter som har mest tid, i stället för de som har mest pengar, har störst chans att få mat.

Känns inte det lite planekonomiskt?

– Jo, det är klart att det påminner mer om det än marknadsekonomi men det finns olika system för allt, säger Carl Jönsson.

Ni har aldrig funderat på att höja priserna så att köerna blir lite mindre?

– Nej, det har vi inte gjort, det är ingen bra idé. Hela tanken är att det ska vara prisvärt för studenter, däremot kan man kanske servera flera portioner.

För att vara helt, helt säker på att få mat på sin tallrik på Göteborgs när ska man börja köa?

– Kvart i tolv.

När börjar lunchen serveras?

– Kvart över tolv.

Text Viktor Ström
Foto: Anders Hedberg Magnusson