”Det är dags för en dragbal i AF-borgen”

- in Krönikor, Novisch
@Lundagård

För mig är könsbestämda roller och attribut bland det tråkigaste som finns. Hur kan vi ens inbilla oss att vi är fria när så många av oss följer dessa roller blint?

Jag förstår ärligt talat inte varför jag nästan aldrig ser en kille gå i klänning. Det är jättehärligt att gå i en enkel klänning ibland, framför allt på sommaren. Men tyvärr lever vi i ett samhälle där det dikteras att människor med snopp inte ska gå i klänning. För klänning anses vara någonting feminint och det som är feminint anses vara sämre än det som är maskulint. Därmed basta.

Min utgångspunkt är en helt annan. Fredrik Reinfeldt och Christer Lindarw i After Dark är lika mycket transor, för vi är alla födda nakna, resten är drag. Detta gäller egentligen såväl vilka personlighetsegenskaper vi har som vilka attribut och kläder vi väljer att bära. Vi är inte ens i närheten av fria förrän den dagen som vad vi har mellan benen inte dikterar för oss vad vi ska ha på oss, vem vi ska attraheras av och hur vi ska bete oss. Därmed basta.

Teaterföreställningen heteronormen spelas upp varje dag på våra gator och torg, men den är extra tydlig varje gång det är dags för bal i AF-borgen i Lund. Killarna i finskor och kostym. Tjejerna, uppiffade från topp till tå och med dyra klänningar. Ska du följa normerna blir det här en dyr tillställning, extra dyrt för tjejer, som ju bekant lönediskrimineras (men enligt heteronormen är utseendet en kvinnas främsta redskap för att locka en man, för utseendet anses fortfarande vara en av kvinnans viktigaste egenskaper).

Bordsplaceringen är oftast varannan man och varannan kvinna, samma gamla konservativa tvåkönsuppdelningssystem som uppkom på 1800-talet. Sedan följer de traditionella överklassreglerna kring hur en ska skåla och äta. Kanske blir det lite dans sen och killarna för!

Well, nu vill jag föreslå något mer progressivt. Jag tycker att det är dags för en dragbal att hållas i AF-borgen. En bal med låga omkostnader, så att det inte är uteslutande, och en bal där alla deltagare faktiskt förväntas ifrågasätta sina könsroller och attribut. Lunds gator kommer att fyllas av en mängd olika attribut och uttryck som för första gången inte är direkt kopplade till om en är fittbärare eller kukbärare. För drag handlar inte bara om att klä sig som stereotypen för det ”motsatta könet”. Om jag till exempel dragar till butchflata blir jag betydligt maskulinare än vanligt. Uppdelningen i kön är bara en social konstruktion och ju mer vi ifrågasätter och tänjer på denna konstruktion gällande uttryck, beteende och attraktion, desto friare blir vi och desto fler hål skjuter vi i den orättvisa könsmaktsordningen.

Avslutningsvis vill jag klaga på att det inte finns några som helst queer spaces i Lund, vilket innebär att såväl Lunds kommun som Lunds studentliv förtjänar ett fett underkänt. Och istället för att vänta på att de börjar vakna upp så kan vi se till att skapa egna utrymmen i höst.

Text: Alexander Alvina Chamberland