Studenter laddar inför klimatmötet

- in Nyheter
@Lundagård

I december möts världens politiska ledare i Köpenhamn för att förhandla om det klimatavtal som ska ta vid när Kyotoavtalet löper ut 2012. I Lund arbetar nu flera olika studentorganisationer och miljögrupper hårt för att in i det sista sätta press på politikerna.


På Bella Center i Ørestad beräknar man att 10 000 representanter kommer att samlas från olika FN:organ, regeringar, mellanstatliga organisationer och bevakande miljöorganisationer.Utanför kommer tusentals och åter tusentals demonstranter att ta plats.

Inför COP15 har många organisationer och föreningar gått samman och bildat egna nätverk för att kunna samarbeta.

”Tiden rinner iväg”

I Naturskyddsföreningens lokaler i Lund arrangeras en studiecirkel om COP15. Initiativtagare är Ulrika Tegnér från Hållbart Universitet, Anna Bernstad från Jordens Vänner, och Emelie Kärre från Lunds Naturskyddsförening.

– COP15 är något av det hittills största när det gäller klimatpolitik, säger Ulrika Tegnér och hennes två kollegor instämmer.

De berättar att tanken om studiecirkeln föddes i samband med deras eget engagemang kring de förberedande klimatförhandlingarna i Bonn tidigare under året.

– Vi har fyra år på oss att göra något radikalt åt utsläppen och tiden bara rinner iväg, säger Emelie Kärre som är klimatkoordinator för Naturskyddsföreningen Skåne.

Naturskyddsföreningen vill att klimatavtalet ska leda till en minskning på 40 procent av utsläpp av växthusgaser inom EU. Ett annat önskemål är att utvecklingsländer utöver det vanliga biståndet ska få mer ekonomiskt stöd till klimatinsatser.

Emelie Kärre kommer tillsammans med cirka femtio andra medlemmar resa över till Köpenhamn för att demonstrera. Hon är övertygad om att det är både betydelsefullt och viktigt att delta som demonstrant.

– COP15 är ett historiskt ögonblick, man vill inte sitta i efterhand och tänka att man inte var där när det hände, säger Emelie Kärre.

Viktigt att fortsätta

För Emelie Kärre handlar det både om rättigheten och skyldigheten att uttrycka sina egna åsikter.

– Vi får aldrig sluta tro att vi inte kan påverka politikerna. Ju fler vi är som kommer till Köpenhamn, desto mer förstår politikerna hur många vi är som bryr oss. Men det finns en tid efter COP15 och det är minst lika viktigt att fortsätta att engagera sig även efter det, säger Emilie Kärre.

Även Utrikespolitiska föreningen kommer att uppmärksamma COP15. Under höstterminen anordnas minst två föreläsningar som anknyter till klimatkonferensen. De planerar även att låta sitt mediautskott resa över till Köpenhamn för att rapportera och uppdatera kring vad som händer.

Läs mer

Gröna studenter cyklar för klimatpolitiken

Hållbart universitetet skickar kort till riksdagen och kungen

Smålands satsar på mobilisering

Forskaren: Hoppas inte på för mycket

Text: Mette Mjöberg
Foto: James Jones Huang