Gröna studenter cyklar för klimatpolitiken

- in Nyheter
@Lundagård

Miljöpartiets studentförbund Gröna Studenter var en av de organisationer som i oktober deltog i en cykelmanifestation för att ladda upp inför klimatmötet i Köpenhamn.

Stortorget ligger först tomt och öde men fylls sedan snabbt av människor, cyklar och banderoller. Överallt syns färgglada paraplyer och regnrockar som kontrast mot den dystra grå himlen. Regnet öser envist ned men det tycks inte besvära de cyklister som samlats för att delta i cykelmanifestationen mellan Lund och Malmö.

Slutsteg i lång process

Gröna Studenter är en av de organisationer som är på plats.

– Alla studenter i Lund har ju cyklar så de kan vara med i manifestationen, säger Fanny Söderkvist, språkrör för Gröna Studenter.

Manifestationen är en uppvärmning inför COP15 och samtidigt en väckarklocka för politikerna.

– Jag tror det finns ett större intresse allmänt, bland studentgrupperna just när det gäller klimatfrågor. Vad man skulle kanske behöva veta mer om, är att det är ett slutsteg i en längre process med tidigare möten i Bonn och PoznaÅ„, säger Björn Björklund Språkrör för Gröna Studenter.

Cyklisterna försvinner en efter en iväg längst kullerstensgatorna mot slutstationen Malmö. Men för Gröna Studenter är det bara första anhalten på väg till Köpenhamn. De har redan siktet inställt på den stora demonstrationen den 12 december.

– Vi kommer att åka dit för att göra våra röster hörda för att påverka för att få till ett djärvt klimatavtal, säger Björn Björklund.

Läs mer

Studenter laddar inför klimatmötet

Hållbart universitetet skickar kort till riksdagen och kungen

Smålands satsar på mobilisering

Forskaren: Hoppas inte på för mycket

Text: Mette Mjöberg
Foto: Frida Sandström