Hållbart universitet skickar kort till riksdagen och kungen

- in Nyheter
@Lundagård

Oktobermorgonen känns ovanligt kall men My Sellberg, ordförande för Hållbart universitet har ett varmt leende. Tillsammans med andra aktiva från föreningen delar hon envist ut vykort till förbipasserande.

– Politikerna kan sitta på mötena och bestämma allt. Vi studenter är inte med i den gruppen men vi är yngre och det är också vi som kommer få leva med konsekvenserna och hantera problemen. Det krävs press från oss för att politikerna ska våga ta de här svåra besluten, säger My Sellberg.

Hon har en färgglad ansiktsmålning med numret ”350” skrivit i pannan, vilket också är namnet på en stor global kampanj på gräsrotsnivå mot klimatförändringarna. 350 parts per million är gränsen för den mängd koldioxid som får finnas i vår atmosfär enligt forskare.

Höstlöven på träden går i samma intensiva orange färg som kampanjen och runt omkring oss skriver folk på vykorten.

”Det är ont om tid”

Hållbart universitet har själva tagit en bild och tryckt upp som vykort. Bilden finns nu även uppladdad på 350.org tillsammans med foton från andra aktionsgrupper i olika delar av världen.

– Det behövs ett internationellt avtal för att vända utvecklingen men det är ont om tid just nu. Det är viktigt med en opinion som pressar på politikerna, säger My Sellberg.

Meningen är att folk som skriver på vykorten under dagen ska kunna få möjlighet att skriva sina egna personliga meddelande till politikerna. Det är redan bestämt att 350 stycken vykort kommer att skickas vidare.

– Vi kommer att skicka vykorten till de 349 parlamentarikerna i riksdagen och ett vykort till kungen, säger My Sellberg.

Läs mer

Studenter laddar inför klimatmötet

Gröna studenter cyklar för klimatpolitiken

Smålands satsar på mobilisering

Forskaren: Hoppas inte på för mycket

Text: Mette Mjöberg
Foto: James Jones Huang