Att rättfärdiga en filosofika

- in Kultur & Nöje
@Ida Ölmedal

I torsdags var det nypremiär för filosoficaféet på Kalmars nation. Ett gäng vardagsfilosofer dök upp för att dricka kaffe och diskutera varför de gjorde det.

Till klirret av skedar mot porslinskoppar och kladdkakefat, använder Fritz-Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi, ett högst påtagligt exempel för att visa hur skäl för att handla består av fakta:

– Att det serveras kaffe i baren kan vara ett skäl för mig att gå dit.

Men det räcker inte att det finns kaffe i baren för att den koffeintörstande filosofen ska ha skäl att bege sig dit. Det krävs något ytterligare för att göra ett faktum till ett handlingsskäl och det är här vi finner den dispyt som Fritz-Anton Fritzson givit sig i kast med.

– Enligt en subjektivistisk teori om skäl behöver det läggas till en önskan hos agenten om att köpa kaffe. En objektivist skulle å sin sida säga att det som krävs är ytterligare ett faktum, nämligen att det är önskvärt att köpa kaffe.

”Alla är filosofer”

Filosoficafé, eller filosofika som man vitsigt döpt det till på griffeltavlorna på väggen bakom baren, arrangeras av filosofiska institutionens studentråd. Det är en underavdelning till Humanistkårens ”Humcafé”, som anordnas varannan vecka på Kalmars nation. Filosoficaféet har dykt upp och försvunnit då och då de senaste åren, men efter den här nypremiären hoppas man på att det ska bli något återkommande.

– Jag var faktiskt med och startade filosoficaféet för flera år sedan, berättar Fritz-Anton Fritzson för Lundagård.

– Det är jätteroligt att det har startat upp igen. Filosofi är ett ämne som lämpar sig för samtal. I någon bemärkelse är vi ju alla filosofer.

Mötesplats för humanister

Med kaffekoppar subjektivistiskt rättfärdigade av fakta och begär fortsätter vardagsfilosoferna runt borden diskussionen på egen hand. Det är en för ämnet typisk skara vita, lågmälda män. Bland dem finns humanistkårens ordförande Christoffer Ivarsson, som hoppas att Humcafé ska bli en mötesplats för humaniorastudenter.

– Det hänger samman med ett större projekt som går ut på att stärka humanisternas självkänsla.

Mer av den varan blir det när filosofer, teologer och litteraturvetare stöter samman på Kalmars nation igen om två veckor. Då berättar Humanistkåren om Athena, ett projekt som bland annat går ut på att öka humaniorastudenters tro på den egna betydelsen på arbetsmarknaden.

Text: Ida Ölmedal
Foto: Isabel Nilson