Lundastudent sitter fängslad i Iran

- in Internationellt
@Axel Jönsson

Rektor Per Eriksson har vänt sig till den iranska ambassadören i Stockolm sedan en lundastudent inte återvänt efter ett besök i sitt hemland. Nu uppger studentens föräldrar att han är fängslad.

Det rör sig om en iransk mastersstudent vid Lunds universitet som studerat i Sverige under flera års tid. Studenten åkte hem till Iran i början av januari för att besöka sin familj och har ännu inte återvänt för att påbörja vårterminens studier.

”Vill ha tillbaka studenten hit”

Oroliga studenter kontaktade programansvariga på utbildningen varpå rektor Per Eriksson skickade en skrivelse till den iranska ambassadören i Stockholm.

– Det rör sig om en student som verkar vara försvunnen, vi har även fått uppgifter om att han skulle vara fängslad, sade Per Eriksson tidigare i veckan.

– Vi vet inte om uppgifterna stämmer och därför har vi ställt en stilla fråga till ambassadören. Vi vill naturligtvis ha tillbaka studenten hit, fortsatte han.

Oklart varför studenten är gripen

Under söndagen bekräftade emellertid prorektor Eva Åkesson att studenten är fängslad. Hon hade då haft kontakt med studentens föräldrar på telefon. Föräldrarna har inte haft någon direktkontakt med sin son, enligt Eva Åkesson.

– Nej, och som jag förstod det hela vet de inte varför han har blivit gripen eller att vad han skulle vara anklagad för, skriver hon i ett mejl till Lundagård.

Kommer ni att vidta några ytterligare åtgärder?

– Vi har inga åtgärder planerade, men vi kommer att diskutera detta i morgon måndag. Vi kommer naturligtvis att följa detta noga.

Det är nu över två veckor sedan Per Erikssons skrivelse skickades till iranska ambassaden i Stockholm. Ännu har inget svar inkommit.

Läs mer:

”De vill sätta skräck i studenterna”

Text: Axel Jönsson

Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger
Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger