”De vill sätta skräck i studenterna”

- in Internationellt
@Lundagård

Studenterna i Iran är måltavlor för våldsbrott, då de ofta ligger bakom protester och demonstrationer mot den nuvarande regimen.

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty i Sverige, berättar att studenterna tillsammans med oppositionella politiker är de som löper störst risk att bli fängslade av regimen i Iran. Studenterna är en av grupperna som leder protesterna mot misstänkt valfusk och maktmissbruk. Något som regeringen är väl medveten om och försöker stoppa.

– Det förekommer räder på universitetsområden och campus där man söker upp och terroriserar personer. De vill sätta skräck i studenterna, säger Elisabeth Löfgren och fortsätter:

– Studenter har alltid varit ledande i protester historiskt sett i Iran. Med sitt engagemang har de drivit på för förändring.

Får inte träffa anhöriga

Gripna studenter förhörs och enligt Amnesty riskerar många att dömas till långa fängelsestraff, ibland till och med döden. Enligt iranska myndigheter har totalt 5 000 personer gripits efter fjolårets presidentval, men det kan röra sig om många fler.

Elisabeth Löfgren menar att väntetiden i fängelset, innan den gripna får träffa anhöriga eller advokat, är den mest riskfyllda.

– Både män och kvinnor våldtas och torteras. I Kahrizakfängelset, i huvudstaden Teheran, torterades det så mycket att till och med mullorna reagerade på det, säger hon.

Internet censurerat

Enligt Amnesty visas svårt misshandlade personer upp i nationell tv som med framtvingade ursäkter ska tjäna som avskräckande exempel. Samtidigt rapporterar internationella medier att den iranska regeringen stoppat sökmotorer och sajter på internet för att tysta oppositionella.

Text: Joakim Petersson