Lundastudent kan vara fängslad

Rektor Per Eriksson har vänt sig till den iranska ambassadören i Stockolm sedan en lundastudent inte återvänt efter ett besök i sitt hemland.

Det rör sig om en iransk mastersstudent vid Lunds universitet som studerat i Sverige under flera års tid. Studenten åkte hem till Iran i början av januari för att besöka sin familj och har ännu inte återvänt för att påbörja vårterminens studier.

Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger
Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger

Kan vara fängslad

Oroliga studenter ska ha kontaktat programansvariga på utbildningen varpå rektor Per Eriksson skickat en skrivelse till den iranska ambassadören i Stockholm.

– Det rör sig om en student som verkar vara försvunnen, vi har även fått uppgifter om att han skulle vara fängslad, säger Per Eriksson till Lundagård.

– Vi vet inte om uppgifterna stämmer och därför har vi ställt en stilla fråga till ambassadören. Vi vill naturligtvis ha tillbaka studenten hit, fortsätter han.

Kommer ni att vidta några ytterligare åtgärder?

– Vi har inte planerat för något i nuläget utan inväntar svar.

Inget svar har inkommit

I brevet uttrycker Per Eriksson sin oro och uppmanar ambassadören att personligen ta reda på vad som hänt med studenten.

I dag, fredag, är det två veckor sedan skrivelsen skickades till iranska ambassaden i Stockholm. Ännu har inget svar inkommit.

Läs mer:

”De vill sätta skräck i studenterna”

Text: Axel Jönsson