Nu har Studentsångarna lämnat borgen

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

En 129-årig epok har gått i graven. På söndagsförmiddagen marscherade Studentsångarna ut ur AF-borgen och installerade sig i det hus som tidigare tillhörde Frälsningsarmén på Magle stora kyrkogata.

– Det här känns som en riktig energikick för sångarna, säger Anders Frick, en av medlemmarna i kören.

1830 grundas Akademiska föreningen. Ett reglemente från året därefter fastslår att musikunderhållning är tillåten vissa kvällar i föreningens första lokal, Sylwanska gården.

Den 20 november 1831 genomförs den första konserten med en manskvartett i Lund. Lunds studentsångförening, mer känd under namnet Studentsångarna, är ett faktum.

20 år senare flyttar Akademiska föreningen in i den nybyggda AF-borgen.

Det kom dock att dröja till år 1881 innan Sångsalen ingvigs. Den lokalen kom att bli Studentsångarnas hem i nästan 130 år.

Bättre akustik

Men med tiden växer kören, och Sångarsalen börjar kännas trång. Dessutom är inte akustiken optimal. Under sensommaren i 2010 kommer tillfället Studentsångarna har väntat på: en lämplig lokal i centrala Lund blir ledig. I september köper kören Frälsningsarméns hus på Magle stora kyrkogata, i närheten av Kulturen, för nästan nio miljoner kronor.

– Den nya lokalen har bättre akustik, vi kan både öva och ha konserter där, säger körens ordförande Anders Bjerkén.

”Riktigt energikick”

Tidig eftermiddag, söndagen den 7 november. Ett symboliskt flyttlass går genom Lundagård.

Under sång bär både unga och gamla medlemmar de stolar som används under repetitionerna från AF-borgen till körens nya hem.

En av stolsläparna är Anders Frick.

– Det här känns som en riktig energikick för sångarna. Vi skapade en riktig gemenskap under en Kinaresa i somras, och jag tror det här kan funka på samma sätt. Det känns som en storhetstid för kören, säger han.

Släpper skiva

Väl framme på Magle stora kyrkogata värmer sig sångarna med ärtsoppa i det som föreningen vill göra till ett körernas hus, bland annat genom att bjuda in andra körer att repetera och arrangera konserter i lokalen.

Om en knapp månad, den 10 och 11 december, ger Studentsångarna sina första konserter i det nya hemmet. Lagom till jul kommer en skiva där Studentsångarna sjunger tillsammans med tidigare medlemmen Måns Zelmerlöw.

Text: Aron Vallinder och Gustaf Eriksson