Universitetet stänger av fildelare

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Efter att antalet anmälningar om illegal fildelning ökat lavinartat har universitetet beslutat att blockera datorer som fildelar på de trådlösa nätverken.

– Det är fullständigt galet. Fildelningen kan ju användas i lagligt syfte, säger Jacob Dexe, ordförande för Piratstudenterna i Lund.

Sedan tre veckor tillbaka blockerar LDC, Lunds universitets egna internetleverantör, alla användare på de trådlösa nätverken som har fildelningsprogram igång.

– Det är fullständigt galet, säger Piratstudenternas ordförande Jacob Dexe och fortsätter:

– Det är synd att LDC inte ser några andra vägar att gå.

Ökade lavinartat

Under förra året kontaktades LDC ungefär en gång i månaden av upphovsrättsinnehavare som reagerat på att deras produkter fildelas illegalt på universitetets trådlösa nätverk.

Enligt säkerhetsföreskrifterna för de gemensamma nätverken har universitetet rätt att gripa in vid olaglig verksamhet.

Det säkerhetsavdelningen gjorde då var att identifiera den IP-adress som fildelat. Sedan kontaktade användaren som varit inloggad vid tillfället.

Men kontaktinformationen till användaren var bristfällig, då många studenter inte kopplat sin Stiladress till den privata mejlen.

Det ledde till ett intensivt letande, och ibland stängdes användarna av om LDC inte kunde få kontakt med personen.

”Kunde inte hantera situationen”

I början av året lade LDC märke till en stor ökning av antalet anmälningar från upphovsrättsinnehavare.

– Under våren började anmälningarna öka lavinartat, runt två anmälningar per dag kom in. Vi kunde inte hantera situationen, säger Magnus Persson IT-säkerhetsansvarig på LDC och fortsätter:

– Vi var tvungna att göra något. Som myndighet har vi ett större ansvar än en privat nätverksleverantör.

Vad kan ha legat bakom den ökningen?

– Den troligaste orsaken är att vi har haft en snabb utbyggnad. Det gör att det blir fler och fler ”hemdatorer” på universitetets nät, säger Magnus Persson.

Kan användas lagligt

Den 21 oktober kom beskedet från LDC, som efter överläggningar med universitetets centrala programkontor nått ett beslut: ”Idag har vi börjat att blockera datorer som har aktiva fildelningsklienter körande när de kopplar upp sig mot universitetets trådlösa nät.”

När studenten slår upp datorn kommer ett varningsmeddelande upp som uppmanar användaren att stänga av fildelningsprogrammen på datorn.

Inom 20 minuter ska användaren sedan kunna logga in igen.

Problem har inträffat

Men helt oproblematiskt har det inte varit. Tre ärenden har hamnat hos LDC sedan införseln, i de fall när användaren inte kunnat hitta det program som fildelar.

– Från början var det runt 140 blockeringar, i fredags var vi nere i en. Jag vet att fildelningen också kan vara laglig, men den lagliga biten får stryka på foten i detta sammanhang. Att universitetet levererar ett nätverk är en service, och vi har faktiskt inte lovat att det ska vara möjligt med fildelning, säger Magnus Persson.

Ni får agera polis?

– Ja, men det var mer sådant innan, när vi fick ta reda på varje användare. Men universitetens ambition är i allmänhet att hålla så mycket information som möjligt fritt. Detta var den mest pragmatiska lösningen.

”Varit nöjda tidigare”

Jacob Dexe, Piratstudenternas ordförande i Lund, är kritisk till blockeringen.

Han tycker att det borde utvecklas någon annan metod för att hindra den illegala fildelningen.

– Fildelningen kan ju användas i lagligt syfte. Vi har tidigare varit väldigt nöjda med universitets nätverk i Lund, det har varit mindre problem här än på andra håll.

[poll id=”4″]