Fullmäktige ratade studentprogram

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Ett politisk handlingsprogram med målet att göra Lund till Sveriges bästa studentkommun. Det ville den rödgröna oppositionen arbeta fram. Men kommunfullmäktige sade nej.

– Det är ett hån, säger Petter Forkstam (MP).

Kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att, tillsammans med universitetet och kårernas paraplyorganisation Lus, utarbeta en handlingsplan för att göra Lund till en studentvänligare kommun.

Kommunen skulle med sitt markinnehav arbeta aktivt med att främja byggandet av billiga hyresrätter för ungdomar och studenter.

Vill ha checklista

Det var något av innehållet i en motion från den rödgröna oppositionen som kommunfullmäktige behandlade i går.

– Fullmäktige ansåg att innehållet i motionen redan var genomfört. Det är ett hån, vi har ju till exempel inget studentpolitiskt handlingsprogram, säger Petter Forkstam, företrädare för Miljöpartiet i Lund.

Samverkan mellan kommunen och studentorganisationerna sker framförallt i Studentrådet.

– De andra råden, till exempel Pensionärsrådet, har tydliga program. Vi ville ha ett studentpolitiskt program som skulle fungera som en tydlig checklista för de åtgärder som genomförs, säger Petter Forkstam.

Studentrådet leds av Christer Wallin (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi har redan för många program. Jag tror inte att det är det som studenterna vill ha, säger han.

”Mycket är på gång”

Mats Helmfrid (M) är kommunstyrelsens ordförande. Han håller inte med Petter Forkstam om att fullmäktige ansåg att åtgärderna var genomförda.

– Men mycket av det är på gång, säger han.

Helmfrid menar studentprogrammet slopades för att det inte skulle lägga krokben för faktiska förändringar.

– Lunds kommun har ungefär 100 styrdokument. Vi älskar policys, utredningar och handlingsprogram. Ett studentpolitiskt program skulle ta ett eller två år att ta fram, det är bättre att vi funderar över vad som återstår att göra direkt och sedan gör det.

Finns det inte risk att detta skickar signaler om att studenternas situation inte är viktig i Lund?

– Jo, men att upprätta ett styrdokument kan också skicka signaler om att vi gör policys utan att det händer någonting. Det viktigaste är att vi samarbetar med universitetet och studentorganisationerna för att se vad som behöver göras och att vi sedan gör det.