Maktskifte i studentlivet: ”Det känns jättebra”

- in Nyheter

Två kandidater till två poster. Det blev ett snabbt val när nästa Lus-presidium skulle väljas. Det enda kårerna funderade över var varför Mia Huovilainen och inte Axel Simonsson skulle bli ordförande. 

Det är måndagskväll. Klockan är 18.00 och studentkårerna har samlats i hörsalen i Palaestra.  Lunds universitets studentkårers (Lus) ordförande och vice ordförande ska väljas. Mia Huovilainen, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren, och Axel Simonsson, vice ordförande för Samhällsvetarkåren, är nominerade. Hur många som sökt posterna initialt har valberedningen inte velat berätta, men ingen motkandidat har ställt upp.

– Vi börjar med att öppna mötet, säger Erik Nordlund, Lus tingsordförande. 

Erik Nordlund slår med klubban i bordet och därefter går det i rasslande fart när praktiska detaljer, såsom röstlängd och dagordning redogörs för. Allt är i sin ordning. 

En timme senare har kårerna valt in Mia Huovilainen och Axel Simonsson till Lus presidium. Så snabbt har det inte gått de senaste åren. 

– Förra året var det fyra kandidater, då tog det mycket längre tid. Året innan dess var det tre, då tog det också längre tid. Jag tror att det handlar mycket om att det bara finns två kandidater till förslag, säger Erik Nordlund. 

– Och att det är två kandidater som kårerna bevisligen är väldigt nöjda med, säger han. 

Kandidaterna behövde knappt diskuteras innan de kunde röstas fram. 

– Det känns som att de kommer att komplettera varandra väl, sa någon. 

– Vi stöttar det svaret, sa någon annan. 

Det enda som kårerna inte var helt eniga om var förslaget om Mia Huovilainen som ordförande och Axel Simonsson som vice ordförande. Det var under mötets gång som Mia Huovilainen och Axel Simonsson kungjorde att detta var deras förslag. Hur de hade resonerat kring förslaget framgick dock inte, vilket Juridiska föreningen reagerade på och bad kandidaterna förtydliga. 

– Jag kände att det fanns lite frågetecken kring varför de valt uppdelningen de valt, säger Sofie Svanberg, ordförande för Juridiska föreningen i en intervju efter mötet.

– Vi som ledamöter har ett ansvar att förstå de beslut vi tar, så då kände vi att vi ville veta mer om hur de hade tänkt, fortsätter hon.

Mia Huovilainen, som till slut röstades fram till ordförande, förstår kritiken. 

– Det var en jätterimlig fråga. Det är jättevettigt att vilja höra hur vi har resonerat, säger hon. 

Hur har ni resonerat? 

– Det landade i vilka vi är personlighetsmässigt, hur vi fungerar som personer och vilken roll vi tar i en grupp, säger hon. 

Vad är det i ordföranderollen som passar din personlighet? 

– Jag gillar att ha koll på saker och kunna leda gruppen. Det är någonting jag naturligt dras mot. Så jag tror att det var det som gjorde att jag kände att jag hade passat bra där, säger Mia Huovilainen.

Under Lundagårds intervju med Mia Huovilainen är det många som kommer fram och vill gratulera till posten. 

– Alltså jag har gått och tänkt på den här stunden så länge vad så att nu när det faktiskt har hänt så känns det så konstigt, men det känns skönt och är väldigt ärofyllt, säger hon. 

Även Axel Simonsson blir gratulerad av kårmedlemmar.  

– Det känns jättebra, och roligt och högtidsfullt att bli invald, säger han.