"Vi har gjort allt i vår makt"

- in Nationer
@Jacob Hederos

Smålands nationsstyrelse träffades under gårdagen för att tillsammans med jämlikhetsutskottet ytterligare diskutera Pavlina Ekdahls situation.

”Både Jämlikhetsutskottet och våra Nationsombud har tagit ledigt från ordinarie arbetsuppgifter för att bemöta ärendet”, skriver jämlikhetsutskottet.

Trots det har ansträngningarna varit resultatlösa.

När vårens händelser uppdagades sattes ett intensivt arbete igång på Smålands nation för att identifiera gärningsmännen.

En av jämlikhetsutskottets medlemmar, som ska hantera situationer som dessa, tog ledigt från sitt jobb för att ägna sig åt ärendet.

Trots detta har inga gärningsmän hittats, även om det förekommit teorier kring vilka som kan ha legat bakom trakasserierna.

”På grund av upprördhet bland majoriteten av våra medlemmar uppstod en mängd ryktesspridning under tiden närmast efter trakasserierna. Men vi har aldrig kunnat identifiera några gärningsmän och har därför varit oförmögna att agera mer än vi gjort. Vi har hela tiden uppmanat Pavlina att polisanmäla ärendet”, skriver Lillian Bailey och André Svensson från jämlikhetsutskottet i en kommentar till Lundagård.

”Tar kraftigt avstånd”

När Lundagård första gången berättade om Pavlinas situation skrev nationsombudet Jenny Larsson i en kommentar bland annat följande:

”Personer som engagerar sig i politik som direkt strider mot Smålands värderingar måste vara införstådda med att det kan verka provocerande och kontroversiellt”.

Pavlina uppfattade det som att nationsombudet indirekt legitimerade det inträffade.

Hur ser ni på det i efterhand?

”Det är beklagligt att Pavlina tolkade det som ett legitimerande av trakasserier.

Vi hoppas att Pavlina har känt vårt stöd under hela processen och uppmanar alla som upplevt någon form av trakasserier att polisanmäla sina ärenden.

Vi tar kraftigt avstånd från trakasserierna mot Pavlina. Alla former av trakasserier är fruktansvärda respektlösa beteenden. Men att använda sig av trakasserier som politisk agenda är dessutom rent ut sagt jävligt omoget. Vi hade gärna sett att alla våra medlemmar kände sig trygga på nationen och att allas boendeerfarenhet blev en positiv och minnesvärd upplevelse. Sorgligt nog blev detta inte fallet för Pavlina.

Vi har gjort allt som står i vår makt för att hjälpa Pavlina och hoppas att hon känner ett fortsatt stöd från Smålands som nation”, skriver jämlikhetsutskottet.