Smålandshärvan fortsätter – gruppering anklagas för Instagram-kupp

- in Nationer, Nyheter, Studentliv

Striderna fortsätter på Smålands nation. I förra veckan lades en bild på en banner med texten ”Sex work is real work” upp på nationens Instagram och kritiken haglade på sociala medier, och även från nationsmedlemmarna själva.

Skärmdump på Kajsa Ekis
Ekmans Instagram-story.

Trots tidigare kontroverser kring Smålands nations inställning till sexköp valde nationen att lägga upp en bild på instagram med texten ”Sex work is real work” från en workshop på nationen. Kajsa Ekis Ekman, journalist och vänsterdebattör, är en av många som kritiserat inlägget och skriver på instagram att nationen lyckats vara ”sexist, racist and classist” på samma gång.

Även inom nationen väcktes kritik mot inlägget, och rykten florerade att vissa personer missbrukat nationens konton på sociala medier genom att byta lösenord för att sprida sina personliga åsikter. En medlem vid Smålands nation publicerade på sin Instagram-story att nationen inte står bakom det som stod på bannern utan att det är en liten gruppering med en “problematisk agenda” som ligger bakom inlägget.

Adam Ståhl, nationsombud på Smålands nation, svarar på kritiken. Han menar att nationen inte tar ställning i frågan om sexköp.

– Vår politiska linje är det som står i vår plattform, och i den nämns inte sexköp överhuvudtaget.

Varför väljer ni ändå att lägga ut det här budskapet om ni inte står bakom det?

– Om man är förtroendevald i nationen har man tillgång till våra sociala medier och då kan man lägga upp inlägg från evenemang man är med och organiserar, givet att det inte uppenbart strider mot våra grundläggande värderingar.

Skärmdump på det kritiserade inlägget

Trots kritiken om att kontot skulle användas för personliga åsikter menar Adam Ståhl att inlägget inte strider mot nationens sociala medier-policy och han ser inga skäl att ändra reglerna för vilka inlägg som får läggas upp eller vem som får publicera.

– När inlägg görs inom ramen för den policy vi har ser jag ingen anledning till att det ska ändra vår policy.

Adam Ståhl säger dock att frågan kring hur sociala medier ska skötas är ett ständigt föremål för debatt, och att sexköpskonflikten intensifierat debatten. Att nationens konton på sociala medier skulle ha kuppats, och att lösenord bytts ut för att kontrollera innehållet avfärdar han helt.

– Det stämmer inte. Det finns absolut en diskussion att ha om hur folk använder de sociala medierna men det här stämmer inte, och den personen har nu fått veta att det inte stämmer.

När Lundagård går in för att kolla igenom kommentarsfältet den 16 mars, 11 dagar efter att inlägget publicerades, är kommentarsfältet (som den 9 mars innehöll 56 kommentarer) tomt.

Läs mer om konflikterna på Smålands här och här