Många poäng – få examina

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Endast 37 procent av Lunds studenter tar ut en examen. Systemet med fristående kurser är inte internationellt gångbart. På sikt kan universitetet drabbas av finansiella problem.

De senaste tio åren har det tagits 49 715 olika sorters examen vid Lunds universitet. Totalt har 135 275 studenter varit registrerade. Flera studenter som Lundagård pratat med planerar att ta examen när de slutar studera, men enligt statistiken är det få som gör slag i saken.

– Det är inget misslyckande för universitetet att det är 37 procent av studenterna som tar examen. Vi vet att en stor del av studenterna inte är examensstudenter utan läser enstaka kurser, säger Daniel Huledal, chef på examensavdelningen vid Lunds universitet.

– I Sverige har vi ett väldigt flexibelt utbildningssystem med möjlighet att söka fristående kurser. Många som studerar har inte målsättningen att ta en examen, utan kanske bara läser för att bredda sig eller utveckla sin kompetens, säger Eva Åkesson, före detta prorektor vid Lunds universitet.

Kan påverka utbildningen

Hanne Smidt är senior advisor på European University Association och undersöker i projektet Trackit hur Lunds universitet följer upp sina studenter innan, under och efter studietiden med syfte att bland annat skapa en bra studiemiljö och förbättra genomströmningen och anställbarheten av lundastudenterna. Under projektets gång har det vissat sig att många vid universitetet anser att rutinerna för uttagning av examensbevis kan förbättras.

– Ur ett internationellt perspektiv är det förhållandevis få som tar ut examen, vilket är ovanligt. På sikt kan universitetet drabbas av indragna finansiella medel ifall det inte blir synligt hur många utbildade kandidater Lunds Universitet utbildar. Med det nya utvärderingssystemet tas examen i större beaktning, vilket även påverkar utvärderingen av utbildningen, säger Hanne Smidt och tillägger:

– Universitetet måste bli bättre på att informera om vikten av att ta ut sin examen.

Ansöka själv om examen

På Lunds universitet måste studenten själv ansöka om examensbevis. Universitetet tjänar pengar på de studenter som registreras till olika kurser. Om studenten sedan klarar av att genomföra sin utbildning och uppfyller kraven för att få högskolepoäng, tilldelas universitetet en viss summa pengar beroende på vilket ämnesområde poängen plockas ifrån. Universitetet  tjänar därför inte ekonomiskt på att studenterna tar examen, men däremot på att de tar de poäng de planerat att ta. Sedan 2001 har det tagits 10 062 kandidatexamina och 39 647 examina i andra kategorier, enligt statistik från LADOK-avdelningen vid Lunds universitet. 48 334 registrerade lundastudenter, eller drygt 35,7 procent, har de senaste tio åren inte tagit poäng motsvarande en termins heltidsstudier och 1,2 procent av alla registrerade studenter har inte tagit ett enda poäng.

Försämrad statistik

– Det är möjligt att du får ett jobb på bara dina kurser i dag, men om tio år kanske arbetsmarknaden förändrats, och då är det kanske inte lika kul att plugga igen. Internationellt sett får du inget arbete utan en examen, säger Eva Åkesson.

Vilka blir konsekvenserna för Lunds universitet?

– Det blir inga direkta konsekvenser för universitetet, men det kan försämra Sveriges statistik i internationella rankingar. Då kan det se ut som att vi har många studieavbrott, vilket inte stämmer då all utbildning inte är programbaserad, säger Eva Åkesson.

Hon menar att det är fakulteternas uppgift att arbeta vidare med frågan, eftersom det är där kärnverksamheten finns.

Fotnot: Det finns en felmarginal i den statistiska beräkningen då flera studenter ännu inte avslutat sina studier vid universitetet. Det har dessutom varit en avvägning mellan de olika poängsystemen som använts. En och samma student kan även ha tagit flera olika sorters examina.

Text Carl-Johan Kullving