Här är huset där alla är förlorare

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Uppemot 7 464 kronor i månaden för en etta. Det är vad universitetet erbjuder de internationella studenter som ska studera i Lund. De 62 dyra studentlägenheterna i centrala Malmö innebär även en miljonförlust för universitetet.

Mitt i Malmös nöjeskvarter, vid ingången till Folkets park, ligger kvarteret Oket. Dessa 62 nybyggda lägenheter över fyra plan för internationella studenter är bland de boenden med allra högst standard för studenter vid Lunds universitet. Ändå står hälften av lägenheterna tomma. De höga hyrorna gör att merparten av de studenter som flyttar hit gör det för att det är deras enda alternativ.

Att det är många som tycker att det är för dyrt går tydligt att se i uthyrningsgraden. I september är så gott som allt fullt, sedan flyttar studenterna gradvis allt eftersom de lär känna sina nya hemtrakter. I december var enbart 35 procent av lägenheterna på kvarteret Oket uthyrda.

”Inte hållbart”

– Det är inte en hållbar lösning när studenterna inte har de finansiella krafterna att bo kvar på de studentrum de blir tilldelade, säger Emma Jungmark, vice ordförande i Lunds universitets studentkårer.

Priserna för lägenheterna varierar beroende på storlek, där den billigaste hyran är 4 650 kronor (23,8 kvadrat) och den dyraste 7 464 kronor (38,2 kvadrat) eller 8 242 för en tvårumslägenhet (42,4 kvadrat).

– Den hyra vi har satt är en bedömning satt efter vad vi kallar en rimlig hyra för vad det kostar inne i Malmö för en ny lägenhet. Och ovanpå hyran så levererar vi möbler, internet och hushållsel, säger Dan Sjöholm, servicechef på LU service.

Kontraktet värt 20,3 miljoner

– Nödlösningar är sällan bra, men om alternativet skulle vara att de inte har någonstans att bo överhuvudtaget så är detta givetvis att föredra, säger Emma Jungmark.

Att det råder stor brist på studentlägenheter är en välkänd sanning som även gäller utbytesstudenter. Med detta som bakgrund tecknade universitetet ifjol ett sexårigt hyreskontrakt värt drygt 20,3 miljoner med hyresvärden Akelius för lägenheterna på kvarteret Oket. Men eftersom uthyrningsgraden är så liten förlorar universitetet massor av pengar varje månad i uteblivna hyror.

– Rent allmänt så har vi ett underskott i bostadsverksamheten. Vi kostar Lunds universitet en massa pengar här, och vi diskuterar olika typer av åtgärder för att komma åt det problemet, säger Dan Sjöholm och berättar att de antagligen kommer att upplåta ett större antal lägenheter på kvarteret Oket åt gästforskare.

Trots att dessa 62 lägenheter allena ser ut att innebära miljonförluster för universitetet, och att få studenter har råd att bo där, menar Dan Sjöholm att man är nöjda med kontraktet de har med Akelius som rör lägenheterna på Spångatan. De anser att det är bra att man kan erbjuda så pass bra lägenheter i Malmö.

Rektor Per Eriksson medger dock att hyror uppemot 7 464 kronor för en etta är mycket.

– Spontant låter det väldigt mycket, men sedan visar undersökningar som vi gjort att det finns ett antal studenter som är beredda att betala det.